latinica  ћирилица
23/11/2021 |  15:04 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Majkić: Praznovanje 25. novembra nema ni ustavno, ni zakonsko uporište

Delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da obilježavanje 25. novembra kao takozvanog dana državnosti BiH nema ni ustavno, ni zakonsko uporište, te da predstavlja još jedan od apsurda BiH.
Dušanka Majkić - Foto: SRNA
Dušanka MajkićFoto: SRNA

- Na nivou BiH ne postoji zakon o praznicima, pa je ostalo entitetima da tu materiju sami uređuju - istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da niko ne spori Federaciji BiH da proslavlja praznike kako ona želi, odnosno kako to reguliše njihov parlament.

- Međutim, ono što treba imati na umu jeste da je potpuno licemjerno slaviti praznik bivše nam zajedničke države koju su srušili upravo oni koji danas obilježavaju njen praznik - podsjetila je Majkićeva.

Ona je napomenula da treba istaći da je dan državnosti obično dan kada je neka zemlja rođena.

- Sadašnja BiH znamo da je rođena u Dejtonu 21. novembra 1995. godine kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum koji se posebno bavio budućim ustavnim uređenjem BiH i to je objektivno dan njenog rođenja - rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da, iako je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila pismo ambasadama BiH u kojem navodi da treba obilježavati 25. novembar kao dan državnosti, za to ne postoji nikakvo zakonsko uporište.

- Ne postoji nijedan zakon ni zakonski zvanični akt BiH koji omogućava obilježavanje ovog datuma kao praznika na nivou BiH. Ovo je višegodišnje kršenje Ustava ove zemlje i važećih propisa - naglasila je Majkićeva.

Majkićeva je dodala da političko Sarajevo ima problem da razumije da je dan rođenja Republike Srpske 9. januar i da je Srpska stvarno nastala 9. januara 1992. godine.

- Međutim, političko Sarajevo nema problem da obilježava praznik bivše države za koju snosi odgovornost što je danas nema. Ovo je još jedan od bezbroj apsurda današnje BiH - ocijenila je Majkićeva.

Samo u dijelu FBiH obilježava se 25. novembar što se u Republici Srpskoj već duži niz godina doživljava kao jasna namjera političkog Sarajeva da se uspostavljanjem tog datuma kao takozvanog dana državnosti BiH apsolutno diskriminiše srpski narod, kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH svake godine povodom takozvanog dana državnosti BiH bude upriličen prijem, kojem su domaćini bošnjački i hrvatski članovi, ali nikad nijedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije prisustvovao tom događaju.

Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da 25. novembra državni organi, preduzeća i druga pravna lica neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.