latinica  ћирилица
23/11/2021 |  21:43 | Autor: RTRS

Aktuelno: Vraćanje nadležnosti jedini način zaštite srpskog naroda u BiH (VIDEO)

O vraćanju nadležnosti, nepravno oduzetih Republici Srpskoj i prenesenih na bh nivo, u emisiji "Aktuelno" Radio-televizije Republike Srpske, govorili su predstavnici boračke populacije. Јedinstveni su u stavu da je vraćanje izvornih nadležnosti jedini način zaštite srpskog naroda u BiH.
Aktuelno -
Aktuelno

Prava stečena u ratu, Republika Srpska izgubila je u miru. Zato je vraćanje nadležnosti, za koju se Srpska bori pravnim sredstvima, garant zaštite srpskog naroda u BiH, poručuju predstavnici boračke populacije. Rat nije opcija.

- Rat je nešto zadnje što treba ovoj državi. Mislim da Vojska Republike Srpske koja je dala 23 hiljade žrtava jednostavno ne može preći preko toga. Mir je jedina alternativa za BiH - naglasio je Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Rat je, kažu, unesrećio i desetine hiljada civila.

- Ukupan broj stradalih je 32 hiljade. Otrpilike trećina stradalih su civili. Pretrpjeli smo zlo. Ne zna se ko je gore prošao, borci, civili, žene, mladi, imovina - poručila je Božica Railić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Pozivi na rat danas se glasno čuju iz Federacije, ističu sagovornici. Na pomen vraćanja ustavom zagarantovanih nadležnosti, političko Sarajevo priziva njima već naklonjenu međunarodnu zajednicu. Traže sankcije, a pritisci na Srpsku dolaze i iz Haškog tribunala, PIK-a, američke i britanske ambasade, Suda i Tužilaštva BiH.

- Taj Sud pravi od Republike Srpske ljušturu koja bi njihovim odlukama bila neupotrebljiva i beskorisna i zbog toga je bilo krajnje vreme da ovaj proces započne jer ono što smo mi pretrpeli od 1997. godine do danas je kršenje i demokratije i ljudskih prava - ističe Mikajlo Mitrović, iz Udruženja "Veterani Republike Srpske".  

Da je formiranjem Suda i Tužilaštva BiH, pravda postala iluzija govore i statistički podaci.

- Od 560 registrovanih logora za Srbe i 350 za Hrvate od toga je procesuiran i osuđen jedan slučaj u Tarčinu. Osuđeno osam, jedan se preselio na ahiret pa je obustavljen postupak. Sedam osuđeno, najveća kazna sedam godina. Ako su oni sad u kućnom pritvoru, o kakvom sudstvu mi govorimo? - kaže Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.  

Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva BORS-a, dodaje da je statistika kazni poražavajuća. 

- U prosjeku za iste zločine Srbi su kažnjeni od 15 do 20 godina, a muslimani 7. U procentima to je 78 posto Srba, muslimani 30 posto. Ako je to pravda ovog Tužilaštva, mi je ne možemo nikada prihvatiti - poručio je Savić.

Cilj je potpuno jasan - gašenje Republike Srpske i etničko čišćenje srpskog naroda, naglasili su. Predstavnici boračke populacije pozivaju političke aktere u Srpskoj na slogu oko zajedničkog imenitelja - Republike Srpske.

Kompletnu emisiju "Aktuleno" pogledajte OVDЈE.