latinica  ћирилица
25/11/2021 |  09:41 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Glasanje po svim tačkama dnevnog reda (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraju izmjene i dopune Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske.
NSRS uživo -
NSRS uživo

 

Prenos zasjedanja na RTRS plus i našem portalu.

Nakon kraće pauze poslanici će se izjasniti o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske regulisan je saobraćaj lakih ličnih električnih vozila kao što su električni trotinet, električni skejtbord, haverbord i segvej.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da se navedena vozila razvrstavaju u četiri klase.

- Predviđeno je da se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase jedan i klase tri, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do šest kilometara po času - rekao je Ćorić.

Prethodno su razmotreni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je predložio poslanik Perica Bundaloč, Prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti i Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih.

Izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske predlaže se redefinisanje postojećih ograničenja ulaganja imovene Rezervnog fonda za potrebe očuvanja zadovojavajućeg prinosnog položaja Rezernog fonda, rekla je u Narodnoj skupštini pomoćnik ministra finansija Srpske Snježana Rudić.
Drugi segment izmjena, dodala je ona, odnosi se na unapređenje upravljanja investicionim rizicima.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske propisano je da se sredstva ovog fonda mogu plasirati kreditno fizičkim licima za stambeno zbrinjavanje.

Razlozi za dopune sadržani su u potrebi za zadržavanjem kadrova na domaćem tržištu rada, koja je jednim dijelom zavisna od rješavanja zahtjeva za povećanom potražnjom za sredstava za stambeni kredit, kao i potrebi za dodatnim stimulisanjem stambenog zbrinjavanja građana, te podršku pronatalitetnim politikama i razvoju tržišta rada.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je danas da je u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju potrebno izmijeniti odredbu koja uređuje pravo na porodičnu penziju, jer je neprecizna.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je donošenje novog zakona o muzejskoj djelatnosti od izuzetnog značaja ne samo za razvoj muzejske djelatnosti, već i za razvoj kulture i umjetnosti uopšte, kao i za razvoj nauke i stručno-naučnog istraživanja.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti, Trivićeva je navela da je on bio potreban kako bi se omogućio razvoj muzejske djelatnosti, napredak muzejskih ustanova u stručnom smislu, kao i zaštita i sigurnost muzejske građe i nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se novim zakonom o obrazovanju odraslih realizuju strateški ciljevi u ovom, kao i integralnom sistemu obrazovanja.

Ti ciljevi su, kaže Trivićeva, usmjereni na unapređenje obrazovanja odraslih, odgovore na potrebe tržišta rada i pojedinaca za novim zanimanjima i vještinama, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje, povećanje vrijednosti ljudskog kapitala i mogućnost socioekonomskog razvoja Republike Srpske.

----------------

Poslanici su prethodno razmotrili Prijedlog zakona o društvenom preduzetništvu, kao i izmjene i dopune zakona o koncesijama.

Razmotren je i prijedlog o formiranju Republičke direkcije za investicije, koja bi bila servis za buduće ulagače.

- Pratićemo rad investitora, jer želimo garancije o značaju investicije i broju radnika koji mogu biti zaposleni, a Republička direkcija će se baviti procedurama - rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.