latinica  ћирилица
26/11/2021 |  10:34 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Cikotić optužen za zloupotrebu položaja

Tužištvo BiH podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra odbrane i aktuelnog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja, čime je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, a drugima pribavio višemilionsku imovinsku korist.
Selmo Cikotić  (Foto:ba.n1info.com/) -
Selmo Cikotić (Foto:ba.n1info.com/)

Cikotić se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane, zloupotrijebio službeni položaj tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Cikotić, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću "Skaut" iz Zagreba, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu.

On je na taj način oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

- Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH - ističe se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica, koju je podigao tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.