latinica  ћирилица
26/11/2021 |  11:51 ⇒ 11:56 | Autor: SRNA

Elektroprivreda odbila sporazum, nova okupljanja večeras

Rukovodstvo Elektroprivrede BiH ne prihvata prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji BiH usaglasio sa Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Husić je dodao da će zbog toga proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna i dalje biti obustavljena.

- Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkom neposluhu - rekao je Husić.

On kaže da sindikat rudara poziva lidera DF-a Željka Komšića da objasni radnicima i građanima zašto generalni direktor Elektroprivrede BiH, koji je njegov kadar, ne može biti smijenjen.

Oni su pozvali članove porodica rudara i građane da im daju podršku na današnjim jednočasovnim okupljanjima od 18.00 do 19.00 časova ispred direkcija rudnika u gradovima u kojima oni egzistiraju.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru Elektroprivrede obustavljena je proizvodnja u svim pogonima.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravljaće na sjednici 30. novembra o štrajku rudara i njihovim zahtjevima upućenim sa protesta.