latinica  ћирилица
26/11/2021 |  18:33 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Federacija BiH ostaje bez struje? (VIDEO)

Ni danas nema dogovora Elektroprivrede BiH i Sindikata sedam rudnika u Federaciji, čiji su radnici još u štrajku. Hoće li Federacija morati u redukcije ili isključenja struje, jer je proizvodnja uglja obustavljena?

Rudari ne pristaju na nižu osnovicu, traže minimalnu platu od 1.000 maraka, ne pristaju na norme za koje nemaju, kako kažu, ni čestitu lopatu, a kamoli drugu opremu. Iz sindikata poručuju - ono što im nude nije socijalni dijalog.

- Pokušavate dokazati sindikatu i radnicima da je socijalni dijalog moguće imati, ako ćemo prihvatiti sve što nam traže. Na taj način je nemoguće imati socijalni dijalog! Ubjeđuju nas da 570 maraka nije manje od 850 - ističe predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Abdel Fazlić, član UO SSRR FBiH poručio je da nema pokretanja proizvodnog procesa dok zahtjevi radnika ne budu ispunjeni.

Da li su, zbog nedostatka uglja u termoelektranama, neminovne obustave isporuke električne energije građanima Federacije, Nermin DŽindić, ministar energetike industrije i rudarstva FBiH, ističe da je taj scenario moguć ukoliko se nastavi sa prekidom proizvodnje u rudnicima.

Redukcije struje nisu popularne među građanima, koji uprkos tome imaju razumijevanja za zahtjeve rudara.

- Ako se ne dogovore, to je normalan slijed događaja jer termolelktrane ne mogu raditi bez uglja. Rudari su u pravu jer neki radnici imaju veći topli obrok neko rudari platu - ističu neki od građana Sarajeva.

Građani u Federaciji pitaju - da li je iskrena bojazan reornog ministra ili on samo pokušava da se pod pritiskom javnosti rudari satjeraju u kopove i jame?