latinica  ћирилица
26/11/2021 |  20:50 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

Izetbegović: Stranci da pomognu reformu Ustava i izbornog zakonodavstva

SDA pozdravlja angažman i podršku predstavnika EU i SAD za reformu Ustava i izbornog zakonodavstva, ali je zabrinuta zbog pojedinih najava da je potrebno riješiti isključivo pitanje izbora člana Predsjedništva BiH, što je zapravo zahtjev HDZ-a BiH, izjavio je lider SDA Bakir Izetbegović.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

On je novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDA rekao da HDZ blokira izbor Vlade Federacije BiH, da Klub Hrvata u Domu naroda ili obara zakone i druge dokumente ili ne želi da ih razmatra.

Izetbegović je naglasio da SDA insistira da o procesu pregovaranja o izmjeni Izbornog zakona učestvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka i dodao da je osuđen na propast pokušaj da se radi u redukovanom formatu kojeg čine HDZ i SDA, na kojem insistiraju neki predstavnici međunarodne zajednice.

On je kaže da je OHR formirao ekspertsku komisiju koja treba da predloži zakon o državnoj imovini, što SDA pozdravlja, uz napomenu da jedini okvir za rješavanje tog pitanja mogu biti presude Ustavnog suda BiH o ovoj materiji koje BiH "proglašavaju isključivim titularom".

Izetbegović je ocijenio kao "neodgovorne spekulacije" navode da će se time stvoriti uslovi za zatvaranje OHR-a i istakao da ga brine što takvi glasovi dolaze iz međunarodne zajednice.

- Pozitivna procjena situacije u BiH je jedan od uslova. Nikada nismo bili dalje, imali lošiju situaciju. Nadam se da se varam i da te spekulacije i glasovi koji dolaze nisu istina - rekao je on.

On tvrdi da "ne postoji izvorni Dejton" na koji se poziva predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kojeg je ponovo okrivio za aktulenu krizu u BiH.

Govoreći o štrajku rudara, Izetbegović ističe da im ne smiju biti smanjenje plate, ali i da se mora obezbijediti stabilnost elektroenergetskog sektora.

- SDA je stava da se ne smiju smanjiti plate rudara na bilo koji način, ugroziti stabilnost tih plata. Istovremeno, mora se obezbijediti stabilnost elektroenergetskog sektora. Stoga smo pozvali predstavnike Elektroprivrede BiH, rudnika, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i sindikata da kroz dijalog dođu do rješenja - kaže Izetbegović.