latinica  ћирилица
30/11/2021 |  08:05 ⇒ 08:09 | Autor: novosti.rs

Ljiljani Habjanović Đurović u Moskvi uručeno prestižno priznanje

Prestižna Zlatna medalja Aleksandra Sergejeviča Puškina, nagrada za životno djelo, dodijeljena je književnici Ljiljani Habjanović Đurović, u okviru završne svečanosti Međunarodnog slovenskog foruma umjetnosti "Zlatni vitez" u Moskvi, u svečanoj sali Hrama Hrista Spasitelja.
Ljiljana Habjanović Đurović -
Ljiljana Habjanović Đurović

Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije, podršku njenog predsednika Vladimira Putina, kao i patrijarha moskovskog i cele Rusije, Kirila, i pod sloganom "Za najviše ideale i uzdizanje ljudske duše".

U okviru priredbe i raskošnog muzičko-scenskog programa, kojim je rukovodio Nikolaj Petrovič Burljajev, dodijeljene su nagrade festivala najzaslužnijim stvaraocima i poslenicima kulture.

Zahvalivši se Međunarodnom slovenskom forumu i "svima onima koji smatraju da njeno djelo zaslužuje visoko priznanje", Ljiljana Habjanović Đurović je rekla:

- Hvala svima koji vole Srbiju, hvala Svetom Sergiju Radonješkom pod čijim se duhovnim okriljem održava Festival "Zlatni vitez", hvala Presvetoj Bogorodici, hvala Hristu za sva naša postignuća.

Nakon uručenja nagrade, Ljiljani Habjanović Đurović, Nikolaj Petrovič Burljajev je pročitao njenu pesmu posvećenu Svetom Sergiju Radonješkom pod nazivom "Dve duše", a velikoj svečanosti u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovali su i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.