latinica  ћирилица
02/12/2021 |  13:57 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Vlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o fiskalizaciji (VIDEO)

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o fiskalizaciji kojim bi trebalo da budu riješene tehničke poteškoće aktuelnog sistema fiskalziacije koji se primjenjuje od 2008. godine.
Sjednica Vlade Srpske (Foto: Vlada Srpske) -
Sjednica Vlade Srpske (Foto: Vlada Srpske)

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi daljeg razvijanja i unapređenja sistema fiskalizacije s ciljem suzbijanja "sive ekonomije" u Republici Srpskoj.

- Razlike između Nacrta i Prijedloga zakona, koje su rezultat skupštinske i javne rasprave, ogledaju se u tome da je uveden operater fiskalnog sistema čije su osnovne obeaveze omogućavanje obvezniku fiskalizacije usklađivanje poslovanja sa odredbama ovog zakona i održavanje i podrška elektronskih fiskalnih uređaja - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Ključno pitanje na koje je ovakvim rješenjem dat odgovor, bilo je kako da se rastereti Poreska uprava Republike Srpske od svih onih operativno-tehničkih pitanja koja su veoma zahtjevna i podrazumjevaju kadrovske kapacitete koje je u državnoj upravi gotovo nemoguće obezbjediti u današnje vrijeme s obzirom na nemogućnosti da se spriječi odliv informatičkog i inženjerskog kadra.

- Ovakvo rješenje postoji u nekim zemljama (Austrija, Rusija, Hrvatska), a sve više zemalja se i odlučuje na uspostavljanje operatera fiskalnog sistema koji se brine o svim aspektima fiskalizacije na strani poreskog obveznika - dodaje se u saopštenju.

To podrazumijeva horizontalno upravljanje i nadgledanje čime se rasterećuje Poreska uprava i omogućava se da izvršava svoje primarne obaveze (utvrđivanje, kontrola i naplata poreskih obaveza) bez zastoja.

Pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem Srpske Slobodanka Popović istakla je da su fiskalne kase koje su u upotrebi tehnički prevaziđene i u određenom dijelu zbog tehničkih mana otežavaju i poslovanje.

- Novi sistem koji je predložen u tehničkom smislu neće otežavati poslovanje privrednih subjekata, a fiskalni račun iz novog sistema sadržaće kju ar kod čijim skeniranjem će svaki potrošač posredstvom aplikacije moći da provjeri da li je promet za koji je potrošio novac evidentiran u sistemu Republike Srpske - rekla je Popovićeva

Razmatrane su i inicijativa o izgradnji škole u Istočnom Novom Sarajevu, te područnih odjeljenja u banjalučkim naseljima Ada i Paprikovac.

- Vlada Republike Srpske prihvatila je danas inicijativu o izgradnji područne osnovne škole u banjalučkom naselju Paprikovac i objekta osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu čija realizacija je planirana za narednu godinu - izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Pogledajte kompletnu konferenciju za novinare nakon održane sjednice Vlade Srpske: