latinica  ћирилица
02/12/2021 |  21:31 ⇒ 22:54 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS nakon sastanka: Najvažnija podrška Putina i Rusije (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS, nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da je zadovoljan razgovorom, te da su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da je Putin upoznat sa detaljima, te da ga je interesovalo sve ono što je aktuelno - od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, do statusa Republike Srpske i ustavnih rješenja.

Najviše vremena razgovarali su o razvoju političke situacije u BiH. I ono što je najvažnije, naglasio je Dodik, jeste podrška Putina i Rusije.

Dodik je rekao da je veoma ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svijetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija na kojoj se čuju problemi Srpske.

Istakao je da je impresivno da jedna mala Republika Srpska plijeni pažnju i samog predsjednika Putina i te velike drage zemlje.

Putin je, kako je rekao Dodik, objektivan, nije ohrabrivao da se učini nešto što bi bilo loše prema drugome, već želi da podrži sve napore za miran i demokratski razvoj.

Dodao je da se u Rusiji traži način da se pomogne, a ne da se nametne, što on cijeni.

- Putin je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, održavanju mira i potrebi što većeg angažmana za razgovor sa različitim partnerima. Јednako tako, pružio je podršku i činjenici da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da samo entiteti i narodi mogu da dovedu do određenih promjena i da bi, sve što bi bilo nametnuto, imalo loš prolaz u budućnosti - rekao je Dodik u razgovoru za naš politički magazin Pečat.

Dodik je rekao da sa Putinom nije razgovarao o mogućim sankcijama protiv njega. Bitnija tema, je, prema njegovim riječima, bila predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

- Putina je interesovalo da li mi po Ustavu i Dejtonskom sporazumu imamo pravo na oružane snage, indirektne poreze i pravosuđe. Rekao sam mu da je to funkcionisalo i da su to međunarodni zapadni partneri ukinuli. Njemu je najvažnije bilo da se zna da li je to u skladu sa Ustavom ili nije - naglasio je Dodik.

On je naveo da je Putin izrazio interesovanje i u vezi imovine entiteta, te pitao kako je moguće da neko uzme imovinu tek tako.

- Rekao sam mu da se Republici Srpskoj želi nametnuti da uđe u Parlament BiH i tako donese zakon u kome bi dala Bosni i Hercegovini imovinu kojom mi već raspolažemo 20 i nešto godina i koja je definisana Dejtonskim sporazumom. Sve ono što pripada entitetima je njihovo. Putin je rekao da to razumije - istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska brani svoju imovinuu i da će Rusija dati podršku tom pitanju.

Dodik je od Putina dobio obećanje da će cijena gasa za Republiku Srpsku ostati ista.

- Drago mi je da sam dobio podršku od Putina da će za nas ista cijena gasa ostati. Podržaće se izgradnja gasovoda koji planiramo sutra da dogovorimo sa direktorom Gasproma u Sankt Peterburgu - rekao je Dodik.

On je istakao da je Gasprom zainteresovan za saradnju sa Srpskom, te da je ranije dogovorena gradnja gasovoda i dvije gasne elektrane u Republici Srpskoj.

- Јa to sada želim ojačati i postaviti na temelje. Da Srbija gradi dovodni gasovod do Republike Srpske i da mi nastavimo dalje od Drine do Banjaluke i Novog Grada - naveo je Dodik.

Dodik je najavio da postoji velika šansa da gradnja gasovoda počne već naredne godine.