latinica  ћирилица
03/12/2021 |  21:22 ⇒ 21:24 | Autor: SRNA

SPC snimila audio snimke psalama za slabovide osobe

Srpska pravoslavna crkva snimila je audio izdanja psalama zbog onih koji slabo vide ili ne vide uopšte da bi im omogućila što lakše čitanje, a u planu je i audio-snimak cijelog Svetog pisma.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Imamo ambiciju da čitavo Sveto pismo, i Stari i Novi zavjet, snimimo kao audio-snimke, uz pomoć mnogih umjetnika i da damo kao najmanji dar onima koji ne mogu da čitaju - rekao je srpski patrijarh Porfirije.

Snimak patrijarhovog obraćanja na svečanosti povodom 75 godina Saveza slijepih Srbije i 50 godina postojanja biblioteke za slijepe objavljen je na njegovom Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@porfirije_patrijarh)

On je naveo da Biblioteka Saveza slijepih Srbije sa više od 6.000 naslova u audio formatu, 30.000 jedinica i 50.000 primjeraka knjiga na Brajevom pismu predstavlja ne samo veliku podršku za slijepe ili slabovide, već i bogat fond audio knjiga i vrijednog čuvara srpskog jezika u njegovom zvučnom obliku i na "brajici".

Dodao je da su se potrduli da skromnim darom većeg broja audio izdanja Psaltira obogate ovaj fond, želeći da tim divnim ljudima, koji se svakodnevno trude da omoguće što lakše čitanje čestitaju njihov značajan jubilej.

Njegova svetost je ukazao i da su mnogi koji imaju tjelesni vid u suštini slijepi, od onih koji nemaju tjelesni vid, a istinski i dubinski vide suštinu, tajnu postojanja čovjeka kao čovjeka ljubavi, spremnog na darivanje i na žrtvu.

- Imali ili ne spoljašnji vid, treba da svaki dan prosvećujemo istinskom svjetlošću svoje unutrašnje biće, jer tako šta god ko o nama mislio ili bili spriječeni da vidimo spoljašnju svjetlost, mi ćemo vidjeti samu suštinu i istinu kao svjetlost koja nas oslobađa - rekao je patrijarh Porfirije.