latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:04 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Porodice nestalih i stradalih Srba protestovale ispred Suda i Tužilaštva BiH (VIDEO)

Ispred pravosudnih institucija BiH u Sarajevu održan je protest predstavnika Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, zajedno sa ostalim organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, na kojem je iskazano nezadovoljstvo radom ovih institucija pri procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima.
Porodice nestalih i stradalih Srba pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Porodice nestalih i stradalih Srba pred Sudom BiHFoto: RTRS

Devet nevladinih organizacija iz Republike Srpske organizovalo je okupljanje porodica i protest ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH zbog dvostrukih standarda u procesuiranju ratnih zločina i potpunog zastoja u traženju nestalih Srba.

Više od 100 učesnika izrazilo je nezadovoljstvo poništenom presudom generalu tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, osuđenom na 10 godina zbog stravičnih zločina nad Srbima u Vozući.

Porodice poginulih su istakle da su "čašu žuči" prelila posljednja hapšenja Srba, te oslobađajuća presuda Mahmuljinu, kojem je danas počelo obnovljeno suđenje za koje strahuju da bi moglo biti okončano isto kao prethodni postupak.

Organizatori su pozvali sve predstavnike ambasada da dođu i čuju vapaj porodica stradalih Srba, ali je njihov dolazak izostao.

Učesnici protesta su najavili da će se ponovo okupiti, ukoliko se ne izjednači odnos prema svim žrtvama u Sudu BiH.