latinica  ћирилица
07/12/2021 |  22:30 ⇒ 08/12/2021 | 12:52 | Autor: RTRS

Likovnom izložbom "Krug" počelo obilježavanje 100 godina Gimnazije u Prijedoru (VIDEO)

Otvaranjem likovne izložbe pod nazivom "Krug" u Gradskom pozorištu u Prijedoru počele su svečanosti kojima se obilježava 100 godina Gimnazije "Sveti Sava".
Likovna izložba "Krug" - Foto: RTRS
Likovna izložba "Krug"Foto: RTRS

Direktor Gimnazije Veljko Јanjetović izjavio je da je riječ o izložbi na kojoj su svoje radove izložili bivši, ali i sadašnji učenici i profesori Gimnazije.

Profesor likovne kulture u Gimnaziji "Sveti Sava" Milica Đerić, koja je organizator izložbe, navela je da se izložba sastoji iz tri cjeline.

- To je izložba 17 djela akademskih slikara i grafičara, bivših gimnazijalaca. Imamo i tri autora sadašnja učenika Gimnazije, a tu je i izložba starih i rijetkih knjiga iz fundusa gimnazijske biblioteke - rekla je Đerićeva.

Ona je dodala da naziv izložbe ističe krug kao formu i upravo tu cjelinu od 100 godina koje ova ustanova sa ponosom sada ima.

Miroslav Drljača, bivši gimnazijalac i profesor likovne kulture u ovoj školi, izjavio je da je ponosan na svoje učenike koji su kroz dalje školovanje nastavili da se bave likovnom umjetnošću.

- Za Prijedor kažu da je grad slikara. Smatram da i prijedorska gimnazija opravdano treba da bude ponosna što je velikim dijelom doprinijela da mnogi slikari poteknu iz ove škole i da se tu stvori prva ljubav prema umjetnosti - istakao je Drljača.

Slikar i bivši gimnazijalac Radoslav Tadić rekao je da je na izložbi pokazao svoj rad iz najnovijeg opusa, dodajući da mu je drago što je dio ovih svečanosti.

Obilježavanje jubileja prijedorske gimnazije nastavlja se sutra kada će biti promovisan dokumentarni film o 100 godina ove škole pod nazivom "Vijek i zauvijek".

U Gradskom pozorištu će u četvrtak, 9. decembara, biti održana svečana akademija povodom stotinu godina postojanja prijedorske Gimnazije.