latinica  ћирилица
08/12/2021 |  21:58 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Cvijanović: Potezi Republike Srpske nisu antidejtonski (VIDEO)

Potezi Republike Srpske nisu antidejtonski i secesionistički, niti su usmjereni ka otimanju već vraćanju dejtonskih nadležnosti, istakla je predsjednica Željka Cvijanović. U emisiji Telering ocijenila je da se samo unutrašnjim razgovorom mogu riješiti problemi u BiH i da uplitanje stranaca nije od pomoći.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Republika Srpska je politički i i finansijski stabilna. Institucije rade svoj posao, a za rješenje situacije na nivou BiH, potreban je dijalog - kategorična je predsjednica Željka Cvijanović. Na primjedbe da Srpska, nakon vraćanja nadležnosti, nije predvidjela sredstva za Vojsku i Upravu za indirektne poreze, ističe da se rebalansom Budžeta može odgovoriti na ove potrebe.

- Moj stav je da je ovo davno trebalo demilitarizovati i da smo zemlja koja je trebala na sasvim drugi način da počne da živi novi zajednički život, zasnovan na Dejtonu i sigurna sam da bismo danas bili na puno boljim pozicijama - istakla je Cvijanović.

Srpska nema pretenzije da bilo šta uzima od BiH. Ono na čemu ona insistira jesu mir, saradnja i razgovori. Odlukom Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu i šumama otvoren je još jedan problem, koji je pokazao da imaju različit pristup u rješavanju ovog pitanja.

- Mogu da razumijem da je Brčko distrikt naknadno uvedena kategorija, nećemo se baviti istorijom, ali zamislite da kažete da je Brčko titular imovine, a Republika Srpska ne može biti. U kakvoj zemlji živimo i kako odlučujemo? Znam da to ima političku pozadinu - naglasila je Cvijanović.

U moru problema u BiH, težnja bošnjačkih predstavnika ka centralizaciji koja je često bila prožeta silom i nametnutim odlukama visokog predstavnika, samo je dodatno usložnjavala situaciju. Cvijanovićeva dodaje da se budućnost ne može graditi bez unutrašnjeg dijaloga, a dominiraju strani posrednici. Zato Srpska insistira na primjeni Ustava i nadležnostima koje su joj oduzimane.

- Ovdje nema dijaloga zato što bošnjačka politika smatra da šta god oni urade, iza sebe imaju strance koji će to uraditi, oni su na istoj strani, oni će nešto popraviti. Nije tačno, petljali su se, centralizovali su, nametali su. Јesmo zadovoljni, vidite da nismo i to smo baš nezadovoljni svi - kaže predjednica Srpske.

Zbog unutrašnjih problema, stvara se loša slika u regionu. Tome je, kaže, najviše doprinijelo političko Sarajevo, koje je umjesto usmjerenosti na investicije, usredsređeno na stvari koje ne donose dobrobit građanima.

- BiH je najgore pozicionirana u regiji. Zar ne bi trebali biti inicijatori međuinsitucionalne komunikacije, a ona je kočničar svega. Јa neću da budem dio kvazidržavne politike Sarajeva u kojoj kad neko želi da investira, da ja to blokiram - izjavila je Cvijanović.

Političko djelovanje Srpske, zaključuje Cvijanovićeva, nije usmjereno ka urušavanju teritorijalnog integriteta, niti je antiustavno i antidejtonsko. Potencijalne sankcije su besmislene, a pričama o sukobima bezuspješno se privlači pažnja međunarodnog faktora kojem, navodi, ova teritorija nije prioritet.