latinica  ћирилица
13/12/2021 |  16:53 | Autor: SRNA

Dani italijanskog filma u BiH

Ambasada Italije u BiH saopštila je da je danas počela revija Dani italijanskog filma u BiH, koju je označila kao tradicionalni željno očekivani događaj posvećen italijanskoj kinematografiji, koji se ove godine vraća u dvorane u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.
Rim, Italija (Foto: Sputnik/Alexander Vilf) -
Rim, Italija (Foto: Sputnik/Alexander Vilf)

Revija 2021. nudi reprezentativnu selekciju italijanske kinematografske produkcije, obuhvatajući autore debitante, da bi se omogućilo bh. publici upoznavanje s obećavajućim novitetima italijanske umjetničko-kinematografske scene, kao i one više afirmisane reditelje i glumce, navedeno je u saopštenju.

U fokusu filmova su izuzetno važne i aktuelne tematike koje karakterišu današnje italijansko društvo.

Manifestacija se realizuje u saradnji sa Institutom Luće – Ćinećita.

Ambasador Italije u BiH Marko di Ruca izjavio je da Dani italijanskog filma čine centrali događaj kulturne promocije Italije u BiH, zemlje plodnog i dinamičnog kulturnog života, okrenutoj ka eksperimentisanju i budućnosti.

- Kod domaće publike, bilježi se prirodna sklonost italijanskoj kulturi i umjetnosti - naveo je Di Ruca.

Zahvaljujući rigoroznom poštovanju propisa u domenu prevencije zaraze, ističe on, odlučili su da prihvate izazov vraćanja ove revije u dvorane i ponosni su što doprinose da se učini mali korak, premda umjeren i zahtjevan, ka vraćanju u normalnost u jednoj od najživopisnijih sredina filmske umjetnosti na Balkanu.

Program predviđa nekoliko premijera u BiH i biće otvoren filmom "Djeca" scenariste Matije Torea u režiji Đuzepea Bonita, koji će biti prikazan u istoj sedmici u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Revija će biti nastavljena filmovima "Htio sam se sakriti" Đorđija Diritija, a koscenariste Freda Vala, "Predatori" Pijetra Kastelita, "Ne mrzi" Maura Manćinija.

Ovogodišnja selekcija odražava pokušaj da se bh. publici nanovo ponudi jedna šira slika, ne samo savremene italijanske kinematografije, nego i tematikā /usamljenost neshvaćenog umjetnika, suprotstavljanje, ponekad čak i groteskno, različitih članova društva, teret tragične prošlosti koga se teško osloboditi/ univerzalnog karaktera i, štaviše, onih koji su u skladu s očekivanjem domaće publike.

U okviru revije, specifičan prostor biće posvećen i dokumentarističkoj produkciji, na granici između istorije zapadne Evrope i balkanske Evrope, uz projekciju dokumentarnog filma "Bogre", poznatog maestra scenarijā Freda Vale posvećenog bogumilskoj jeresi, snimanog i u BiH.

Italijanska revija filma biće okončana božićnim epilogom, u sjećanje na rimskog glumca Điđija Proietija filmom “Јa sam Deda Mraz" Edoarda Falkonea.

Ova komedija će izmamiti osmijeh, premda prenosi važnu poruku o društvenom iskupljenju, istovremeno odajući dužnu počast jednom od najvećih komičara u istoriji Italije.