latinica  ћирилица
15/12/2021 |  23:47 ⇒ 16/12/2021 | 09:10 | Autor: RTRS

NSRS usvojila Program ekonomskih reformi i set zakona o povećanju plata

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sjednici, po hitnom postupku Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godine i set zakona o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru, kojim je predviđeno povećanje od tri do pet odsto.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

Kada je riječ o setu zakona o povećanju plata u javnom sektoru, usvojene su izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima, Zakona o radu, Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, Zakona o platama zaposlenih u javnim službama, Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, Zakona o platama zaposlenih u organima uprave, Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske i Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca.

Narodna skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o dječjoj zaštiti, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Usvojena je i Odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu, Odluka o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2022. godinu i Odluka o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2022. godini.

Podsjećamo, Parlament Srpske je prethodno usvojio budžet za 2022. godinu.