latinica  ћирилица
31/12/2021 |  12:11 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Počinje primjena izmjena Zakona o dječijoj zaštiti

U Republici Srpskoj od 1. januara počinje primjena izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti i to će zahtijevati dodatnih 26 miliona KM, izjavio je Srni direktor Fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović.
Јavni fond za dječiju zaštitu - Foto: ilustracija
Јavni fond za dječiju zaštituFoto: ilustracija

- Fond dječije zaštite početkom godine očekuje veliki dio posla, jer se moraju izvršiti sve te korekcije da bi korisnici mogli što prije da ostvaruju ta prava koja su dodata - rekao je Јović.

Јović je rekao da se ovim izmjenama uvodi isplata prava za prvo dijete, uvećavaju i iznosi naknada za drugo, treće i četvrto dijete, kao i za vulnerabilne kategorije, pomoć za opremu novorođenčetu i primanja roditelju-njegovatelju.

Pravo na dječiji dodatak za prvo rođeno dijete biće 97 KM, kao i za drugo i četvrto, dok će naknada za treće iznositi 140 KM, a za vulnerabilne kategorije 172 KM.

- Ova novina sa izmjenama i dopunama Zakona zahtijevaće dodatnih oko 26 miliona KM, a u saradnji sa ministarstvom, Vladom, ona su već na neki način i obezbijeđena za narednu godinu - naveo je Јović.

On je naveo da će se roditelju-njegovatelju isplaćivati iznos najniže plate u Republici Srpskoj, a da će za opremu novorođenčeta roditelji dobijati 500 KM.

Fond je, kaže, ponosan na postignute rezultate u ovoj godini, naglasivši da su redovno isplaćivana sva prava iz Zakona o dječijoj zaštiti, što će biti prioritet i u 2022.

Očekuje da će 2021. biti završena sa pozitivnim finansijskim rezultatom, a da će u sljedećoj godini imati dovoljno sredstava da se opet redovno isplaćuju sva prava.

Јović je napomenuo da su za sva prava iz Zakona o dječijoj zaštiti tokom ove godine izdvajana sredstva na istom nivou kao posljednje dvije-tri godine.

- Za materinski dodatak izdvajano je nekih 27-28 miliona KM, za dječiji dodatak oko 16 miliona KM, a sada će sa izmjenama i dopunama Zakona biti 37-38 miliona KM, za pomoć za opremu novorođenčeta do sada su isplaćivana 2,5 miliona KM, a naredne godine će biti oko pet miliona KM - objasnio je Јović.

On je rekao da je za roditelja-njegovatelja do sada izdvajano 800.000 KM, a sada će biti potrebno za tri miliona KM više, te dodao da su za refundaciju naknade plata na godišnjem nivou izdvajali oko 60 miliona KM.

- Refundaciju naknade plate, kako je nastupila pandemija, isplaćivali smo tri, a nekada i četiri puta mjesečno za naše korisnike, da bi poslodavci na svojim računima imali što češće ta sredstva i da bi mogli da održe svoju likvidnost. To je možda pravo koje trenutno vuče najviše finansijskih sredstava - naveo je Јović.

On je podsjetio da je u 2021. godini bilo pozitivno to što je Fond uspio da realizuje projekat "Socijalizacija djece Republike Srpske", s obzirom na to da to prethodne godine nije bilo moguće zbog pandemije virusa korona.

- Projekat je realizovan od 6. juna do 22. septembra, u 12 smjena. Na naše zadovoljstvo i dobre mjere koje smo preuzeli prošlo je sve bezbjedno, ni kod jednog učesnika nije zabilježen virus korona - istakao je direktor Fonda.

Јović je dodao da je u ovoj godini Vlada usvojila i projektnu dokumentaciju o realizaciji ovog projekta i u 2022. godini.

- Ukoliko epidemiološka situacija ostane povoljna, taj projekat će sigurno biti realizovan, na veliko zadovoljstvo naših korisnika. Ovaj projekat traje 19 godina i postao je brend u Srpskoj - naveo je Јović.

Prema njegovim riječima, u 2022. godini bi moglo biti i nekih novih projekata, istakavši da za sada postoje ideje o kojima će se još dogovarati sa ministarstvom.