latinica  ћирилица
09/01/2022 |  08:04 ⇒ 08:25 | Autor: RTRS

Gužve na graničnim prelazima

Saobraćaj se jutros odvija po mjestimično vlažnim kolovozima, uz pojačanu frekvenciju vozila na putevima koji vode prema graničnim prelazima na sjeveru Republike Srpske, navode iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Granični prelaz Gradiška (Foto: ams-rs.com) -
Granični prelaz Gradiška (Foto: ams-rs.com)

Intezitet saobraćaja pojačan je na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Gradiška, Dubica, Kostajnica, Gradina i Orašje. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog niskih temperatura, AMS skreće pažnju na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, preko prevoja, mostova i na prilazima tunelima. U kotlinama i duž riječnih tokova, upozoravaju na mjestimičnu maglu, naročito na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na dijelu od Gradiške do Laktaša. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina na učestale odrone. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije, koja reguliše saobraćaj. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Na regionalnom putu Bistrica-Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, jer se trenutno izvode sanacioni radovi.

Zbog radova u tunelu Čeljigovići izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Lapišnica-Ljubogošta. Planirano je da radovi traju do 31. januara, pa se vozači upozoravaju da voze oprezno i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

U FBiH se zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Јablanica saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časova saobraćaj obustavlja. Isti režim u odvijanju saobraćaja je i na magistralnom putu Јajce-Donji Vakuf u tunelu Skela.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Olovo-Kladanj /Olovske Luke/, Јablanica-Mostar /Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića/ i Doboj-Gračanica /u Klokotnici/.