latinica  ћирилица
11/01/2022 |  11:03 ⇒ 11:34 | Autor: RTRS

Rajčević: Potencijal u naučno-istraživačkoj zajednici da bude vidljiviji

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je neophodno učiniti sve potrebne intervencije da bi Srpska iskoristila potencijal i postala vidljivija u naučnoistraživačkoj zajednici i unutar evropskog obrazovnog prostora, ali i šire.
Srđan Rajčević - Foto: SRNA
Srđan RajčevićFoto: SRNA

Rajčević je istakao da se do tog cilja može stići sinergijom Ministarstva i akademske zajednice.

- Vlada Republike Srpske ulaže sve više budžetskih sredstava u razvoj visokog obrazovanja, ali isto tako očekuje od naše akademske i naučno-istraživačke zajednice da to Republici Srpskoj vrati kroz svoje radove koji će biti objavljivani u referentnim naučnim listama, ali i na način da Srpska postane brend u ovoj oblasti - rekao je Rajčević Srni.

On je naveo da je još na tematskoj sjednici Vlade o stanju u visokom obrazovanju 2019. godine konstatovano da stanje u naučnoistraživačkoj zajednici u Republici Srpskoj nije sjajno.

- Određeni parametri ukazali su da je potrebno uraditi određene intervencije da bi se to stanje poboljšalo. To je prije svega naučna vidljivost naših istraživača, koji mahom dolaze iz akademske zajednice, a što nije slučaj u razvijenim zemljama, u kojima postoji privredni potencijal za inovacije i gdje uglavnom istraživači i naučnici dolaze iz privrednih društava, odnosno iz realnog sektora - rekao je Rajčević.

On je izrazio zadovoljstvo što može konstatovati da je povećana naučna produktivnost u protekle dvije godine od donošenja novih propisa i novih kriterijuma za napredovanje u naučna nastavna zvanja.

- Primjetan je skok koji će kroz primjenu novih zakonskih rješenja najvjerovatnije ići uzlaznom putanjom - rekao je Rajčević.