latinica  ћирилица
11/01/2022 |  15:04 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Prointer: Pametnim tehnologijama do efikasnijih parkinga

Vozačima u Banjaluci dostupni su displeji na ulazima na parkinge kod hotela "Palas", Muzeja savremene umjetnosti i u Ulici vladike Platona koji omogućavaju uvid u slobodna parking-mjesta, zahvaljujući pametnim tehnologijama kompanije Prointer ITSS.
Pametni parking (foto: Prointer) -
Pametni parking (foto: Prointer)

Rukovodilac Sektora automatizacije u kompaniji Prointer, članici "Infiniti internešnel grupe", Goran Starčević rekao je da je pametni parking samo dio rješenja pametni grad kojima ova kompanija radi na informatičkoj modernizaciji saobraćaja.

On je dodao da su uz pametni grad, pametne tehnologije i inovativnu mobilnu aplikaciju parkinzi bezbjedniji i efikasniji, a gužve u saobraćaju manje, ističući da je Banjaluka jedina u BiH koja se time može pohvaliti, saopšteno je iz Prointera.

- Sistem se sastoji od kamera i kontrolora koji prikupljaju podatke, odnosno sliku sa kamera. Svaka kamera je tako konfigurisana da nadgleda određenu površinu i ima svoje virtuelne petlje pomoću kojih vidi svako parking-mjesto. Kamera šalje sliku kontroloru koji je obrađuje i evidentira da li je određeno mjesto slobodno ili zauzeto, a zatim se ta informacija šalje na displej koji se nalazi na ulazu u parking. Ukoliko je pun, vozilo ne ulazi na parking i ne stvaraju se gužve - istakao je Starčević.

Dodatno olakšanje vozačima, naveo je Starčević, jeste i mobilna aplikacija "Parking detekšn Banjaluka", koju vozači mogu preuzeti na prodavnici "Gugl plej" i vidjeti na kojem najbližem parkingu ima slobodnih mjesta, čime se štedi vrijeme i izbjegava nervoza u saobraćaju.

- Prednost takvog sistema naročito je vidljiva na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, gdje imate vremenska ograničenja na dva sata, što znači da neko mora konstantno da ga obilazi i evidentira koliko je mjesta zauzeto mimo propisanog roka. Kod našeg sistema to rade kamere i kontrolor koji odmah označava koje je vozilo prekoračilo dva sata i podatke šalje u nadležno gradsko odjeljenje - istakao je Starčević.

Drago Gverić iz Inovacionog centra Banjaluka rekao je da pametna rješenja građanima olakšavaju svakodnevni život i obaveze, a lokalnoj zajednici optimizuju rad i smanjuju troškove.

- U pitanju su softverska rješenja koja građanima stoje na raspologanju 24 časa, sedam dana u sedmici. Јedno od njih su i pametni parkinzi koji funkcionišu kroz dva osnovna modaliteta - sistem koji nam sugeriše da li na parkingu ima slobodnih mjesta i malo naprednija verzija pomoću koje putem aplikacije pratite gdje biste se mogli parkirati. To je veliko olakšanje i za vozače i za grad - istakao je Gverić.

On je napomenuo da su u okviru projekta "Banjaluka grad budućnosti", grad, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo Republike Srpske i Razvojni program UN primijenili desetak rješenja pametni grad koja su se pokazala kao izuzetno korisna.

- Јedno od njih radilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, a u pitanju je LED displej koji upozorava vozače da ne koriste telefone i vežu pojas. Takođe, dionica puta na Starčevici opremljena je senzorima koji vozače upozoravaju na eventualna oštećenja kolovoza ili poledicu. Rješenje za pametnu upotrebu resursa i odvoz komunalnog otpada postavljeno je na određenom broju kontejnera u Lazarevu - ono sugeriše da bi odvoz trebalo da ide kad su kontejneri puni, a ne samo šematski i predviđenim redoslijedom - naveo je Gverić.

Rješenja pametni grad, odnosno pametni parkinzi, planirana su na još nekoliko lokacija u Banjaluci, saopšteno je iz "rointera.