latinica  ћирилица
11/01/2022 |  16:55 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Postupak protiv srpskih oficira licemjeran i zlonamjeran

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je da se namjerom sankcionisanja najviših oficira srpske komponente u Oružanim snagama BiH šalje jasna poruka srpskom narodu da su u takvoj strukturi suvišni svi koji čuvaju tradiciju svog naroda.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je rekao da su časni srpski oficiri svojim prisustvom obilježavanju Dana Republike Srpske pokazali visoki patriotizam, beskrajnu privrženost Republici Srpskoj i srpskom narodu iz kojeg su potekli.

Milunović kaže da je pokretanje postupka protiv zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i srpskih kadrova u Oružanim snagama zbog njihovog prisustva centralnoj ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci krajnje licemjerno i zlonamjerno, te da doprinosi stvaranju negativnog stava srpskog naroda prema Oružanim snagama u BiH.

On je naveo da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine iz bojazni srpskog naroda da mu se ne ponovi genocid iz Drugog svjetskog rata i da je izraz njegove političke volje.

On je istakao da je očigledno da većini institucija BiH predstavlja problem i smeta im sve što je srpsko i vezano za srpski narod.

- Kada u Federaciji BiH proslavljaju 1. mart, tzv. dan nezavisnosti BiH, ustanovljen na štetu i bez učešća srpskog naroda 1992. godine, kojim se BiH odvojila od tadašnje države, to je poželjno i opravdano - ocijenio je Milunović.

Prema njegovim riječima, kada u Federaciji BiH slave 25. novembar, Dan ZAVNOBiH-a, kao "dan državnosti BiH", dijela danas nepostojeće Јugoslavije, od koje su se svojom voljom 1. marta otcjepili, to je poželjno i opravdano, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

- A kada se u Republici Srpskoj poštuju tradicija, običaji, jezik, pismo, kultura, vjera, srpske slave i proslave, to je neopravdano i nepoželjno - zaključio je Milunović.