latinica  ћирилица
17/01/2022 |  14:07 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Žalba na oslobađajuću presudu za finansiranje terorizma

Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na presudu kojom je Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Grubešić je rekao novinarima da Tužilaštvo BiH nije zadovoljno oslobađajućom presudom i da je u ovom predmetu sprovedena opsežna istraga i prikupljen veliki broj dokaza.

- Kada dobijemo presudu u pisanoj formi vidjećemo šta je vodilo Sud da donese oslobađajuću presudu i Tužilaštvo BiH će uložiti žalbu - rekao je Grubešić.

Sud BiH oslobodio je Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku.

Hamzabegovićeva danas nije prisustvovala izricanju presude, a sudija Brakon Perić je pojasnio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je ona novac slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću znajući da će on biti iskorišten za finansiranje terorističkih organizacija.

Hamzabegovićeva je bila optužena da je od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima u Siriji i Iraku, iako je znala da se te osobe bore na strani "Islamske države", uključujući "DŽabhat al Nusra", "Nusra front" i druge formacije koje su na osnovu rezolucija UN proglašene terorističkim organizacijama.

Optužnica ju je teretila da je u više navrata putovala u Siriju, gdje se nalazi njen suprug, koji je zajedno sa ostalim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima finansiranim novcem dobijenim od optužene.

Ona je u više navrata obezbjeđivala oko 230.000 KM putem transakcionih računa u valutama evro, KM i švajcarski franak, koje je predavala suprugu.