latinica  ћирилица
25/01/2022 |  09:14 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Kovačević: Vratiti se rješenjima iz Ustava

Ako ne bude volje da se BiH vrati onome što piše u Ustavu i ako se ne nađe način da vođe entiteta razgovaraju o svemu onome zbog čega su Srbi i Hrvati potpuno nezadovoljni, opcija koja se pominje u non-pejperu /o promjeni granica na Balkanu/ neminovno će doći na dnevni red, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević -
Radovan Kovačević

Prema njegovim riječima, bez obzira na česte spekulacije o temi da li non-pejper postoji ili ne, evidentno je da se na mnogim važnim mjestima i adresama u EU i svijetu razgovara o tome da stanje u BiH nije dobro jer sve više prevladava ubjeđenje da ono nije održivo.

- U tom kontekstu sve više je onih koji smatraju da bi logično rješenje trebalo da bude, kako kažu, "završetak procesa raspada Јugoslavije". Upoznati smo s tim mišljenjima. Naš stav jeste da BiH može da postoji samo ukoliko se vratimo rješenjima na koje smo svi pristali, a to su dejtonsko uređenje i Ustav BiH, onako kako je prihvaćen u Dejtonu - izjavio je Kovačević za "Politiku".

On je ukazao da taj ustav nikada nije izmijenjen, ali da je stvarnost u BiH oprečna najvišem pravnom aktu zbog nezakonitih intervencija visokih predstavnika.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potvrdio je da je non-pajper o promjeni granica na Balkanu, koji su podsticali neki u Sloveniji, imao u svojoj fioci četiri godine.