latinica  ћирилица
27/01/2022 |  10:51 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Puzigaća: Zagreb nastavlja sa diskriminacijom prava Srba

Hrvatska nastavlja diskriminaciju statusnih prava izbjeglih Srba, koja se odnose na radna, penzijska, imovinska i stanarska prava, rekao je Srni predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća.
Nikola Puzigaća - Foto: SRNA
Nikola PuzigaćaFoto: SRNA

Puzigaća je naveo da se svakodnevno u sjedište Udruženja u Banjaluci obraćaju izbjegli Srbi iz Hrvatske koji su prije rata tamo živjeli i radili, a pravo na invalidsku penziju ostvarili u Republici Srpskoj, ali im to Hrvatska ne priznaje i u januaru je poslala na desetine rješenja kojima odbija da prizna to pravo.

On je rekao da se izbjegli Srbi iz Hrvatske svakodnevno obraćaju Udruženju za pomoć, ali da Udruženje nije u mogućnosti da ispuni njihove zahtjeve jer se i samo nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i otežanim uslovima rada.

Apelovao je da nadležne institucije u Republici Srpskoj pruže adekvatnu pomoć Udruženju kako bi moglo pružiti pravnu i svaku drugu pomoć izbjeglim Srbima iz Hrvatske u ostvarivanju njihovih statusnih prava u toj državi.

Dragan Vukojević iz Banjaluke, koji je prije rata živio i radio u Zagrebu, a 2017. godine dobio invalidsku penziju u Republici Srpskoj, rekao je Srni da Hrvatska dva puta odbija da mu prizna pravo na srazmjeran dio invalidske penzije.

- U Hrvatskoj imam više od četiri godine radnog staža koje sam ostvario prije rata, radeći na poziciji šefa vatrogasaca i portira u Fabrici obuće Astra u Zagrebu. Hrvatska je 2018. i 2019. godine odbila zahtjev da mi se prizna pravo na invalidsku penziju. U rješenju su naveli da sam nekvalifikovani građevinski radnik, iako nikada nisam radio u građevinskoj firmi - istakao je Vukojević.

On priča da je narušenog zdravlja, sa 12 hroničnih oboljenja i da je "stalno po bolnicama".

- Pred rat su me kao slučajnog prolaznika pretukla nepoznata lica ispred zatvora u Remetincu i bacila u kanal, prilikom čega sam zadobio teške tjelesne povrede glave i bio u bolnici - naveo je Vukojević.

Vukojević je naglasio da ovih dana treći put u Hrvatskoj podnosi zahtjev za priznavanje prava na srazmjeran dio invalidske penzije i da od svog prava nikada neće odustati.