latinica  ћирилица
01/02/2022 |  09:57 ⇒ 11:29 | Autor: sputniknews.com

Stejt department: Dobili smo od Rusije odgovore o bezbjednosnim garancijama

Američki Stejt department potvrdio je da je američka strana dobila odgovor Rusije na svoj prijedlog o bezbjednosnim garancijama i deeskalaciji krize oko Ukrajine.
Zastava Amerike - Foto: ilustracija
Zastava AmerikeFoto: ilustracija

- Možemo da potvrdimo da smo dobili pisani odgovor od Rusije. Bilo bi neproduktivno pregovarati javno, pa ćemo Rusiji prepustiti da odluči da li želi da razgovara o svom odgovoru - izjavio je predstavnik američke diplomatske službe.

On je naglasio da je Vašington i dalje potpuno posvećen dijalogu sa Rusijom za rješavanje bezbjednosnih pitanja, uključujući ukrajinsku krizu, i namjerava da održava bliske konsultacije o toj temi sa svojim saveznicima i partnerima, što takođe podrazumijeva Kijev.

Prijedlozi o bezbjednosnim garancijama
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbjednosti, kao i sporazuma o mjerama za obezbjeđenje bezbjednosti Rusije i država-članica Sjevernoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Sjedinjene Američke Države i NATO u srijedu su predali Rusiji odgovore na prijedloge o bezbjednosnim garancijama.
Kijev i zapadne države u posljednje vrijeme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva", navodeći da nikome ne prijeti i nema namjeru da ikoga napada, a izjave o "ruskoj agresiji" koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o "ruskoj agresiji" i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smiješne i opasne.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premješta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim riječima, to nikome ne prijeti i ne treba nikoga da brine.