latinica  ћирилица
08/02/2022 |  09:50 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi (VIDEO)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o Prijedlogu zakona o fiskalizaciji. Poslanici su u večernjem dijelu zasijedanja razmotrili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi - po hitnom postupku.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Prenos na RTRS plus i našem portalu.

Poslanici su prethodno razmotrili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti - po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, predviđa se nova republička upravna organizacija - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Јujić.

---

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućavaju izjednačavanje policijskih službenika iz Srpske i FBiH zaposlenih u policijskim agencijama na nivou BiH, kada je u pitanju ispunjavanje uslova za prestanak radnog odnosa.

Istakao je da je osnovni razlog za njegovo donošenje, po hitnom postupku, propisivanje mogućnosti ukidanja rješenja kojim je utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju. Milunović je rekao da se njime omogućava da lice kome je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske utvrdio poseban staž u dvostrukom trajanju, ukoliko ima pravni interes, može da podnese zahtjev za ukidanje tog rješenja u skladu sa propisima kojima je uređen opšti upravni postupak.

---

NSRS je razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti radi regulisanja svojine na nepokretnostima koje služe za funkcionisanje subjekata te vlasti.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković istakao je da Srpska ima pravo da uređuje i obezbjeđuje svojinske i obligacione odnose, te zaštitu svih oblika svojine. On je rekao da je bilo potrebno odrediti imovinu za svaki nivo vlasti da bi vlast u Republici Srpskoj funkcionisala nesmetano. Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti uređuje se svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je precizirao da se ovim zakonom uređuje svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti Srpske, a koju oni koriste za obavljanje njihove osnovne djelatnosti, po sili zakona postaće svojina tih subjekata - rekao je Stanković.

On je naveo da se na ovom planu misli na nepokretnu imovinu u kojoj subjekti javne vlasti obavljaju svoje djelatnosti poput objekata i zgrada, ali i na imovinu koja je potencijal ekonomskog razvoja Srpske, jedinica lokalne samouprave i svih građana, što su opšta i javna dobra, te dobra u opštoj upotrebi.

---

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

Cilj ovog akta je da privrednim društvima bude omogućen efikasniji pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanih pandemijom virusa korona.

----

Dopuna Zakona o tržištu hartija od vrijednosti predložena je s ciljem da se privrednim društvima omogući efikasniji pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanim pandemijom virusa korona, rekla je danas pomoćnica ministra finansija Republika Srpske Snježana Rudić.

Obrazlažući Prijedlog zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, rekla je da se ovim zakonom stvara pravni osnov da se javna ponuda akcija emitenta može okončati prije isteka roka za upis i uplatu i u slučaju da su vlasnici akcija, koristeći pravo preče kupovine, upisali i uplatili najmanje 60 odsto akcija.

Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da Srpska neće prodati svoje akcije, niti će umanjiti vlasnički dio Republike Srpske u važnom strateškom preduzeću kao što su "Hidroelektrane na Trebišnjici".
 
Ministarka finansija Zora Vidović rekla je da poreski obveznici neće imati nikakav trošak pri implementaciji novog Zakona o fiskalizaciji, ni kod hardvera ni softvera, već će sve biti na trošak Vlade Srpske.

- Ukoliko bude potrebe za mijenjanjem zastarjelih kasa, to će biti obavljeno na teret budžeta uz napomenu da to mogu biti bilo kakvi uređaji koji mogu podržati novi softver za fiskalizaciju - rekla je Vidovićeva odgovarajući na poslanička pitanja tokom Aktuelnog časa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske intenzivno radi na borbi protiv organizovanog kriminaliteta i koristi trenute mogućnosti koje su se otvorile raspakivanjem kriptovane aplikacije Skaj, izjavio je ministar Dragan Lukač.

Nadležni u zajedničkim institucijama BiH ne rade ništa kada je riječ o problemu odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a primjer tog nerada je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara na čelu sa Biserom Turković, rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarsko i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić u parlamentu Srpske.

Golićeva je istakla da ekpertski tim, imenovan od Savjeta ministara, koji se bavi problemom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori dobro radi ali da nadležni u zajedničkim institucijama ne rade ništa o tom pitanju.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je da će se intenzivirati saradnja sa privredom da se aktivnije uključi u saradnju sa školama o pitanju praktične nastave učenika kod poslodavaca.

---------------

Usvojeni dnevni red proširen je Nacrtom zakona o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske, na prijedlog poslanika.

Na prijedlog Vlade Srpske dnevni red je proširen sa tri tačke koje će biti razmatrane po hitnom postupku - Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Poslanici će, po hitnom postupku, raspravljati i o Prijedlogu zakona o fiskalizaciji.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrt zakona o audio-vizuelnim djelatnostima, kao i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova za 2020. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora, Izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2020. godinu i Specijalni izvještaj Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH o govoru mržnje u BiH.

Poslanici bi trebali da razmatraju i Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje", a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti na Pravilnik o platama u instituciji Ombudsmana za djecu.