latinica  ћирилица
14/02/2022 |  11:50 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježen Dan boraca (FOTO/VIDEO)

Širom Republike Srpske danas je obilježen Dan boraca i 218 godina od Prvog srpskog ustanka. Centralna manifestacija održana je u Višegradu.
Položeni vijenci poginulim borcima u Ugljeviku - Foto: SRNA
Položeni vijenci poginulim borcima u UgljevikuFoto: SRNA

Ovaj dan u Trebinju je obilježen polaganjem cvijeća na spomenik braniocima grada i služenjem parastosa u spomen sobi.

Dan boraca i Dan boračke organizacije obilježen je i u Banjaluci.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić čestitao je današnji dan, navodeći da banjalučka organizacija ima 25.000 članova, te da je potrebno poboljšati njihov položaj.

Bijeljini su položeni vijencikod Centralnog spomenika na gradskom trgu.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljine Miodrag Stevanović rekao je da nikada ne treba zaboraviti pale borce, da se treba pokloniti njihovoj žrtvi jer su oni najzaslužniji za odbranu Republike Srpske.

U Istočnom Novom Sarajevu Dan boraca obilježen je služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vjenaca na vojničko groblje Vraca.

Udruženje boraca "Beli vukovi" u Palama, nakon služenja parastosa u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice za poginule pripadnike ove jedinice, položilo je vijence kod Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i spomenika komandantu "Belih Vukova" Srđanu Kneževiću.

Gradska Boračka organizacija organizovala je prijem za borce, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca i uručila im novčanu pomoć.

Bijeljina (Foto: SRNA)

U Prijedoru su položeni vijenci na centralni spomenik "Za krst časni", posvećen borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor izjavio je da je 14. februar jedan od najvažnijih datuma u zemlji.

- Prisjećamo se svih hrabrih boraca koji su živote dali u odbrani otadžbine. Zahvaljujući njima mi danas imamo Republiku Srpsku - rekao je Јavor.

Prijedor (Foto: SRNA)

U Novom Gradu, u kojem je u proteklom ratu poginulo 348 boraca, a 1.175 ranjeno, položeni su vijenci na centralno spomen-obilježje i za pet demobilisanih boraca uručena je jednokratna pomoć.

Novi Grad (Foto: SRNA)

U Gradišci je služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima.

Gradonačelnik ovog grada Zoran Adžić rekao je da je opredjeljenje lokalne zajednice da njeguje sjećanje na borce koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske i iskaže zahvalnost svima koji su učestvovali u borbi za slobodu.

U Spomen-hramu na Vučijaku danas su, povodom Dana boraca Republike Srpske, služeni Sveta liturgija i parastos za 626 poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor, a obilježeno je i 29 godina od smrti Veljka Milankovića, komandanta "Vukova sa Vučijaka".

Delegacije Opštinske boračke organizacije položile su cvijeće na grobove poginulih srpskih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, među njima i i komandantu Prve srpske dobrovoljačke jedinice, koji je preminuo na današnji dan od posljedica ranjavanja.

Gradiška (Foto: SRNA)

U Kozarskoj Dubici služen je parastos za 224 poginula borca iz tog grada, a položeni su i vijenci kod spomen krsta u porti hrama.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljića najavio je da će lokalna uprava kod spomen krsta ove godine izgraditi ploču sa natpisom "Simbol odbrane Kozarske Dubice i zapadnih granica Republike Srpske".

Kozarska Dubica (Foto: SRNA)

U Zvorniku su položeni vijenci na centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sekretar Boračke organizacije grada Zvornika Aleksandar Despotović rekao je da je teško ili gotovo nemoguće izmjeriti ratne zasluge svakog pojedinca Vojske Republike Srpske, ali je zahvaljujuću ukupnom organizovanom učešću boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu izvojevana sloboda i stvorena Republika Srpska.

Zvornik (Foto: SRNA)

U Modriči je služen pomen za 762 poginula borca u proteklom ratu. Predstvnici Boračke oraganizacije i lokalne zajednice položili su cvijeće u spomen sobi i na centralni spomenik palim borcima.

Povodom obilježavanja Dana boraca i Boračke organizacije na centralno spomen-obilježje u Milićima položeno je cvijeće.

Predsjednik Skupštine opštine Milići Predrag Sušić rekao je da se ovaj dan mora poštovati i da se mora njegovati sjećanje na poginule borce.

Milići (Foto: SRNA)

Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan Boračke organizacije Republike Srpske obilježen je u Kotor Varošu polaganjem cvijeća na centralno Spomen-obilježje.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović rekao je da je obaveza sadašnjih, kao i generacija koje dolaze da čuvaju sjećanje na oslobodilačke ratove srpskog naroda i heroje koji su u njima poginuli.

Kotor Varoš (Foto: SRNA)

Na Trgu u Ugljeviku položeni su vijenci na centralno spomen-obilježje poginulim borcima. Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca Ugljevika Savo Milošević čestitao svim demobilisanim pripadnicima Vojske Republike Srpske ovaj značajan datum, uz napomenu da se nikada ne smije zaboraviti žrtva poginulih za očuvanje Srpske.

RTRS/SRNA