latinica  ћирилица
24/02/2022 |  13:52 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Vlada Srpske usvojila Informaciju o stanju u oblasti industrije

Vlada Republike Srpske usvojila Informaciju o stanju u oblasti industrije u 2021. godine koja sadrži opšti pregled stanja i osnovne makroekonomske pokazatelje i pokazatelje poslovanja industrije sa akcentom na prerađivačku industriju i njene sektore iz resorne nadležnosti Ministarstva privrede i preduzetništva, a to su metalna i elektro industrija, drvna industrija i industrija tekstila, kože i obuće.
Sjednica Vlade Srpske (Foto: Vlada Srpske) -
Sjednica Vlade Srpske (Foto: Vlada Srpske)

Ukupna industrijska proizvodnja u periodu januar-decembar 2021. godine bilježi rast od 12,1 odsto u odnosu na isti period 2020. godine i to područje vađenje ruda i kamena (rast od 2,0 odsto), prerađivačka industrija (rast od 11,5 odsto), proizvodnja i snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (rast od 16,7 odsto).

Prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u 2021. godini iznosio je 58.816 i veći je za 1,38 odsto, ili za 803 zaposlena u odnosu na 2020. godinu.

- Prerađivačka industrija je u 2021. godini ostvarila izvoz veći za 30,0% u odnosu na 2020. godinu, kao i veći uvoz za 24,0 odsto - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Pokrivenost uvoza izvozom prerađivačke industrije u 2021. godini iznosila je 72,6 odsto i veća je za 3,3 procentna poena u odnosu na 2020. godinu.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu, a koji se realizuje za djecu koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, te koja stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole u septembru mjesecu tekuće godine.

Ovaj program se, u trajanju od tri mjeseca, organizuje u periodu od početka marta do kraja maja i posebno je značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju preškolsku ustanovu.

U ovaj programa je do sada, od 2011. godine, bilo uključeno 42.033 djece, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju istog izdvojila sredstva u iznosu većem od tri miliona KM.

Ove godine program će se realizovati u 37 predškolskih ustanova i u 82 osnovne škole, te u jednoj školi za djecu sa smetnjama u razvoju. Program će se realizovati u prijepodnevnim časovima najmanje tri sata, a ove godine u ovaj tromjesečni predškolski program biće uključeno 3.673 djece, odnosno 38,8 odsto djece od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru ove godine treba da krenu u prvi razred, a koja do sada nisu pohađala neki od predškolskih programa.

Svrha Programa za djecu u godini pred polazak u školu je podrška djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.

Ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje, a pored toga podstiče kvalitetan razvoj djeteta i olakšava početak obaveznog školovanja, te pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi.

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture da organizuje Program za djecu u godini pred polazak u školu, a koji će se realizovati u trajanju od tri mjeseca u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o potrebi za rekonstrukcijom, adaptacijom i sanacijom školskih objekata u Republici Srpskoj.

Јedan od važnih uslova za kvalitetnije odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa jeste obezbjeđivanje adekvatnih prostornih uslova. Ministarstvo prosvjete i kulture je obradilo pristigle zahtjeve do januara 2022. godine za hitnu sanaciju objekata, te je ustanovljeno da su prioritetna ulaganja u školske objekte sljedeća: sanacija grijanja, rekonstrukcija mokrih čvorova, zamjena stolarije, sanacija krovova i dimnjaka, sanacija podova i termoizolacija.

Vlada Republike Srpske je zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi dodatna finansijska sredstva za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata osnovnih škola.

U toku 2022. godine za navedene investicije planirana su sredstva u ukupnom iznosu od dva miliona KM.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o zahtjevima opština Brod i Bileća za finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske, te zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi 500.000,00 KM za finansijsku pomoć Opštini Brod, te 150.000,00 KM za finansijsku pomoć Opštini Bileća.

Opštine Brod i Bileća obratile su se Vladi Republike Srpske zahtjevima za finansijsku pomoć, radi prevazilaženja finansijskih problema nastalih u funkcionisanju ovih jedinica lokalne samouprave.

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom je rasporedila sredstva u iznosu od 4.000.000,00 KM ЈP Protivgradna preventiva Republike Srpske a.d. Gradiška i to; 773.221,00 KM za podršku preventivnim mjerama radi sprečavanja i ublažavanja elementarne nepogode – grada i za nabavku raketa i ostalih materijalno tehničkih sredstava, te 3.226.779,00 KM za modernizaciju sistema protivgradne odbrane, odnosno za završetak Projekta “Uspostavljanje tehničko-meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite“.

U 2022.godini ЈP Protivgradna preventiva Republike Srpske planira nabavku protivgradnih raketa i meteorološkog reagensa - srebro jodida, izgradnju mreže automatskih protivgradnih stanica, te nabavku ostalih materijalno tehničkih sredstava.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici dala je saglasnost na raspored sredstava za šume u 2022. godini u ukupnom iznosu od 4.000.000,00 KM. Sredstva se raspoređuju za radove i aktivnosti u okviru proširene reprodukcije šuma 3.720.000,00 KM, neplanirane mjere zaštite šuma koje mogu da prouzrokuju posljedice širih razmjera 200.000,00 KM, te na razvoj lovstva u Republici u iznosu od 80.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je Plan izvođenja osnovnih geoloških istraživanja za 2022. godinu, kojim se definišu makroprojekti iz oblasti osnovnih geoloških istraživanja a koji će biti realizovani u skladu sa Dugoročnim programom razvoja osnovnih geoloških istraživanja. Osnovna geološka istraživanja su poslovi od opšteg interesa za Republiku Srpsku a provodi ih Republički zavod za geološka istraživanja.

Vlada Republike Srpske odlučila je da podrži organizaciju Konferencije sa međunarodnim učešćem,u organizaciji Udruženja mladih ekonomista (UMEK).Pomenuta konferencija je nastavak tradicionalne konferencije “Zaposli se – pokreni svoj biznis“ koju je UMEKorganizovao već nekoliko godina za redom do pandemije prouzrokovane virusom korona. Prvu konferenciju ovakvog tipa, predstavnici UMEK-a su organizovali 2017. godine.