latinica  ћирилица
24/02/2022 |  16:39 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Crnogorska policija uhapsila tri Amerikanca po Interpolovoj potjernici

Crnogorska policija uhapsila je troje državljana Amerike koje je potraživao Interpol Vašington zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje s ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevjere, 11 krivičnih djela pronevjera, osam krivičnih djela bankarska prevara, kao i teške krađe identiteta i zločinačkog udruživanja s ciljem pranja novca.
Policija Crne Gore - Foto: ilustracija
Policija Crne GoreFoto: ilustracija

Oni su uhapšeni u dvije odvojene akcije u Budvi i Tivtu u utorak i srijedu kvalitetnom i efikasnom međunarodnom saradnjom Uprave policije Crne Gore i FBI-ja, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

Te osobe nalazile su se na listi traženih lica FBI-ja, a kako se sumnja, od marta do oktobra 2020. godine planirale su da prevare Upravu za mala preduzeća /Small Business Administration/, američku vladinu agenciju i finansijske institucije, posredstvom sredstava koja su bila namijenjena za građane i kompanije pogođene pandemijom kovid 19.

- Ova krivična djela počinili su tako što su koristili lažne i ukradene identitete da podnesu lažne prijave za kredit Upravi za mala preduzeća i finansijskim institucijama, čime su oštetili budžet SAD, a sebi pribavili imovinsku korist od preko 16 miliona američkih dolara - saopštili su iz Uprave policije.

Prilikom lišavanja slobode kod lica čiji su inicijali R.A, M.T. i T.D. pronađeno je više falsifikovanih pasoša sa drugim identitetima koje su koristili prilikom skrivanja.

- Te osobe će biti privedene sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalju nadležnost. Slijedi dalja komunikacija pravosudnih organa SAD i Crne Gore - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Ova lica lišena su slobode u dvije odvojene akcije u Budvi i Tivtu, u okviru istrage ciljanog traganja i razmjenom operativnih saznanja kroz međunarodnu operativnu saradnju sa nadležnom kancelarijom FBI-ja.