latinica  ћирилица
25/02/2022 |  09:12 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Predstavljen stvaralački opus Branka Brđanina Bajovića

U Narodnoj biblioteci "Branko Čučak" na Han Pijesku predstavljen je bogat stvaralački opus profesora Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Branka Brđanina Bajovića, koji piše poeziju, prozu i drame, autor je naučnih studija, brojnih stručnih i naučnih radova iz oblasti drame, pozorišta i književnosti.
Han Pijesak - Foto: RTRS
Han PijesakFoto: RTRS

Direktor Biblioteke Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da je sinoć na književnoj večeri, predstavljajući Bajovićev književni portret konstatovala da njegov stvaralački opus prelazi broj od 219 bibliotečkih jedinica.

- Profesor Bajović je svoj književni portret upotpunio nizom duhovitih opaski, anegdota, kratkih priča o nastanku pojedinih svojih djela, sjećanja na druge umjetnike, svoje saradnike, prijatelje, istovremeno odslikavši društveno-istorijske, političke i kulturne prilike u kojima je djelovao - istakla je Radulovićeva.

Ona je navela da veliki odziv publike svjedoči o činjenici da stanovnici Han Pijeska pamte Bajovića po njegovim ranijim nastupima u okviru manifestacije "Čučkovi književni susreti" i cijene njegovo stvaralaštvo.

Radulovićeva je istakla Bajovićeve zasluge u osnivanju ove književne manifestacije, kao i veliku pomoć i podršku koju je pružio Biblioteci u izdavanju "Djela Branka Čučka".

Ona je izrazila zahvalnost profesoru što je, uprkos narušenom zdravlju, prihvatio poziv za gostovanje na Han Pijesku, na radost čitalaca u ovom mjestu gdje biblioteka postoji već 99 godina.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branko Brđanin Bajović piše poeziju, prozu, drame, studije, publicistiku, eseje i kritiku. On je i dramaturg Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Član je Udruženja književnika Srpske, Udruženja književnika Srbije, Dramskih umjetnika Republike Srpske i Udruženja filmskih umetnika Srbije kao scenarista i dobitnik je mnogo nagrada za književno, dramsko i radiofonsko stvaralaštvo.

Bajovićeva djela su prevođena na ruski, makedonski, rumunski, engleski i bugarski jezik.

Ove godine, manifestacija "Čučkovi književni susreti" biće organizovana 14. put kada to epidemiološka situacija omogući.