latinica  ћирилица
25/02/2022 |  12:52 | Autor: SRNA

Lideri DF-a odbili konsultacije kod Đukanovića o mandataru

Lideri Demokratskog fronta odbili su da danas idu na konsultacije kod crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u vezi sa predlaganjem mandatara za sastav nove vlade, nakon što je Vlada Zdravka Krivokapića izgubila povjerenje u Skupštini Crne Gore.
Demokratski front - DF - Foto: Facebook
Demokratski front - DFFoto: Facebook

U pismu Đukanoviću oni su poručili da će da brane izbornu volju od 30. avgusta 2020. godine i pozvali predsjednika države i DPS-a da ne pokušava da destabilizuje državu.

U DF-u smatraju da dogovori aktuelne parlamentarne većine sa Đukanovićem imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, te da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji.

- Neprihvatljivi su pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok rješenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora od 30. avgusta 2020. godine. Zato ne želimo da, našim razgovorom sa Vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana - dodaju iz DF-a.

DF je u pismu istakao da se duboka kriza legitimiteta političkog sistema može jedino rešavati formiranjem vlade u okviru iste parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora.

- Imajući u vidu da je, nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima, doveden u pitanje i Vaš institucionalni legitimitet, cijenimo da bi i istovremeno održavanje predsjedničkih izbora, prije krajnjeg roka, takođe bio doprinos demokratskom i političkom rešavanju duboke krize - naveli su iz DF-a.

Na kraju se navodi da DF smatra da se još nisu stekli ustavni i politički uslovi za održavanje konsultacija o formiranju nove vlade Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Đukanović počinje konsultacije o mandataru za sastav nove vlade, a na razgovor su danas pozvani predstavnici DF-a i koalicije "Mir je naša nacija", predvođeni Demokratama.

Nakon toga, planirani su razgovori sa predstavnicima manjinskih partija.

Po okončanju konsultacija, predsjednik države bi trebao da dodijeli mandat za sastav vlade onom ko obezbijedi podršku 41 poslanika u Skupštini.