latinica  ћирилица
25/02/2022 |  18:49 | Autor: SRNA

Linta: Dom Srpske narodne čitaonice u selu Vrebac primjer planskog otimanja srpske imovine

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da odluka vlasti hrvatskog grada Gospića da se upiše kao vlasnik društvenog doma Srpske narodne čitaonice i knjižnice u selu Vrebac, predstavlja jedan od bezbrojnih primjera planskog otimanja srpske imovine u Hrvatskoj te pozvao EU da pošalje jasnu poruku da je to neprihvatljivo.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- Krajnje je vrijeme da EU pošalje jasnu poruku da je neprihvatljivo da se u jednoj njihovoj članici otvoreno krši vladavina prava i ljudska prava građana srpske nacionalnosti. Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da zatraži od Hrvatske da se društveni dom u selu Vrebac vrati u vlasništvo Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici - naveo je Linta.

On je u saopštenju ocijenio da je glavnu ulogu u otimačini društvenog doma imao HSP-ov gradonačelnik Karlo Starčević koji je ovim činom potvrdio svoju antisrpsku orijentaciju.

Linta je podsjetio da je Opštinski sud u Gospiću marta 2021. godine, na osnovu zahtjeva gradske vlasti, donio za svega 13 dana sramnu i antievropsku presudu da grad Gospić postane vlasnik društvenog doma u srpskom selu Vrebac i to prvi put u 90 godina.

Društveni dom u Vrepcu sagrađen je, kaže Linta, na privatnom vlasništvu i iz privatnih sredstava uglednog ličkog Srbina Ise Bogdanovića koji je svoj narod pomagao na razne načine.

Iso Bogdanović je, podsjeća, društveni dom poklonio Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici u Vrepcu koja je osnovana 1929. godine sa ciljem očuvanja srpskog nacionalnog identiteta i kulture.

Prema njegovim riječima, od završetka izgradnje tadašnjeg "Prosvjetnog doma kralja Petra Prvog Velikog Oslobodica" 1931. godine pa sve do ove odluke opštinskog suda, u zemljišnim knjigama uvijek je bio upisan samo jedan vlasnik, a to je Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu i taj status nije se mijenjao ni nakon Drugog svjetskog rata jer dom nije bio nacionalizovan.

- Srpska narodna čitaonica i knjižnica prestaje sa radom osnivanjem genocidne Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Njen rad je obnovljen 2017. godine s istim ciljem. Obnova društvenog doma započela je 2019. godine skromnim donacijama mještana i ljudi dobre volje - istakao je Linta.

Linta poziva Delegaciju EU u Zagrebu da najoštrije osudi otimanje društvenog doma u srpskom selu Vrebac čiji je vlasnik Srpska narodna čitaonica i knjižnica.

Ovom odlukom Grad Gospić je, kaže on, po ko zna koji put poslao poruku da preostali Srbi u tom gradu i okolnim selima nisu dobrodošli i da je krajnji cilj cementiranje etničkog čišćenja srpskog naroda.