latinica  ћирилица
07/03/2022 |  11:51 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Banjalučki Fakultet bezbjednosnih nauka obilježio pet godina (FOTO/VIDEO)

Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci obilježio je pet godina od osnivanja. Diplome je dobilo 27 studenata prvog i sedam studenata drugog ciklusa studija. Iako najmlađa članica Univerziteta u Banjaluci, bezbjednosne nauke su među svršenim srednjoškolcima najtraženiji poziv.
Fakultet za bezbjednost (Arhiv) - Foto: RTRS
Fakultet za bezbjednost (Arhiv)Foto: RTRS

Duško Baškalo sa prosjekom 9,91 upisao se u istoriju fakulteta kao najbolji. Stečeno znanje sada dijeli sa mlađim kolegama jer je dobio posao asistenta na matičnom fakultetu. Budućnost, kaže, vidi u nauci, s druge strane katedre.

- Kroz čitavo svoje djetinjstvo i osnovnu i srednju školu maštao sam da se bavim bezbjednošću. Interesovala me policija, vojska, obavještajne službe, na neki način mislim da tu mogu da dam doprinos - rekao je Baškalo.

O kvalitetu nastave govori i usvojeno znanje koje je studentima put ka bržem zaposlenju. Uz podršku MUP i Univerziteta, Fakultet bezbjednosnih nauka unapređuje nastavni program.

- Zahvaljujući toj podršci danas se možemo pohvaliti interesovanjem koje imamo kod mladih, ali i kvalitetom naših diplomaca koji zasnivaju radni odnos u MUP-u ali i nekim drugim policijskim agencijama - rekao je Predrag Ćeranić  dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Radoslav Gajanin rektor Univerziteta u Banjaluci navodi da je ono po čemu se ističe FBN jeste da fakultet daje sve od sebe da nastava na ovom fakultetu bude na vrhunskom nivou.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

Diplomirani pravnici bezbjednosti i kriminalistike važna su karika za kadrovsko jačanje MUP Republike Srpske. Kroz seminare i terenske obuke koje Fakultet realizuje u saradnji sa MUP-om, studenti usavršavaju praktično znanje.

- 99 posto tih mladih ljudi kad završi fakultet ima siguran posao u MUP-u Republike Srpske. Na ovaj način smo zaokružili ciklus školovanja koji je veoma bitan za MUP i to je naša budućnost, to su kadrovi koji su budućnost MUP-a i svakako ćemo nastaviti dalje da sarađujemo sa fakultetom i Univerzitetom - istakao je  Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Fakultet bezbjednosnih nauka nastao je na tradiciji Visoke škole unutrašnjih poslova koja je djelovala u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Nastava se u prvom ciklusu izvodi na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika, a drugi ciklus realizuje se u okviru studijskog programa Upravljanje bezbjednosnim rizicima prirodnih katastrofa.