latinica  ћирилица
22/03/2022 |  17:05 ⇒ 18:18 | Autor: SRNA

Medicinski kampus Banjaluka u skladu sa savremenim zahtjevima i standardima (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da će izgradnjom Medicinskog kampusa Banjaluka dobiti kompleks koji će biti u skladu sa savremenim zahtjevima i standardima.
Šeranić na Medicinskom fakultetu - Foto: SRNA
Šeranić na Medicinskom fakultetuFoto: SRNA

Šeranić je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci prisustvovao predstavljanju završenih idejnih i glavnih projekata za saobraćajnice i pripadajuću infrastrukturu te tenderske dokumentacije za nabavku roba, radova i usluga, a čime je kompletirana projektno-tehnička dokumentacija za projekat izgradnje i opremanja Medicinskog kampusa u Banjaluci.

Šeranić je naglasio da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske promoter, odnosno nosilac ovog projekta te da mu je izuzetno zadovoljstvo da kao resorni ministar prisustvuje završetku ovog velikog i važnog dijela posla, kako bi Banjaluka u narednom periodu dobila Medicinski kampus izgrađen i opremljen u skladu sa savremenim zahtjevima i standardima.

On je zahvalio svima koji su u prethodnom periodu učestvovali u izradi Studije izvodljivosti, idejnog projekta za izgradnju i opremanje Medicinskog kampusa, izradi izvedbenih projekata za objekte i slično i izrazio uvjerenje da će ovaj projekat zajednički biti i završen.

Medicinski kampus na Paprikovcu trebalo bi da se sastoji od kompleksa savremenih objekata u kojima će biti smješteni Medicinski fakultet, Centar za obrazovanje i istraživanje, Fakultet zdravstvene njege i Srednja medicinska škola u Banjaluci, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Šeranić - Medicinski fakultet

U okviru projekta realizovane su aktivnosti na pripremi projekta, odnosno procesa projektovanja i izradi dokumenata kroz Instrumente pretpristupne pomoći /Instrument For Pre-Accession Assistance - IPA/ – Pomoć za infrastrukturne projekte Okvira za tehničku asistenciju / IPf TA/ Investicionog okvira za zapadni Balkan /WBIf/.

Najnovije rezultate u okviru Projekta "Izgradnja i opremanje Medicinskog kampusa" svim akterima angažovanim na realizaciji ovog velikog projekta predstavili su članovi konsultantskog konzorcijuma COWI-IPf /IPf8/, koji je bio zadužen za realizaciju Faze 4 tehničke pomoći WBIf-a za projekat, u periodu od decembra 2020. do marta ove godine.

Pored izrade idejnih i glavnih projekta za javnu saobraćajnicu sa pripadajućom infrastrukturom i internu saobraćajnicu sa infrastrukturom komunalnih mreža i pomoćnih objekata za snabdijevanje Medicinskog kampusa u sklopu lokaliteta UKC Republike Srpske prema Izmjeni regulacionog plana Paprikovac-Petrićevac - zona "de", ova faza obuhvatila je i izradu tenderske dokumentacije za nabavku radova, roba i usluga za cijeli projekat, ažuriranje dijelova ranije izrađene Studije izvodljivosti te izradu procjene uticaja na životnu sredinu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske realizuje projekat izgradnje i opremanje Medicinskog kampusa u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, Ministarstvom finansija, Ministarstvom prosvjete i kulture, Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Univertitetskim kliničkim centrom Republike Srpske, Gradom Banjaluka i Srednjom medicinskom školom.