latinica  ћирилица
29/03/2022 |  10:10 ⇒ 10:15 | Autor: RTRS

Danima gori u Drvaru, izgorjeli i stambeni objekti

Krizni štab opštine Drvar zasjedao je danas zbog požara koji su danima aktivni.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

Prema informacijama opštinske Civilne zaštite požari se saniraju raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, a bilo je i slučajeva gdje izgorjeli stambeni objekti.

Sa sjednice Kriznog štaba upućen je apel građanima da se uzdrže od bilo kakvog paljenja vatre na otvorenom jer dovode u opasnost ljudske živote i materijalna dobra.

Ukoliko usljed spaljivanja nastane požar koji za posljedicu ima materijalnu štetu ili izazove opasnost po ljudske živote predviđene su kazne od 250 KM do 750 KM.

Nadležna inspekcija za zaštitu od požara će u saradnji sa pravosudnim organima i policijom preduzimati potrebne mjere protiv osoba koje budu osumnjičene za izazivanje požara.

- Kazne od 500 KM do 3.000 KM predviđene su za osobe koje lože vatru u šumi ili na šumskom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume - precizirali su iz opštinske Civilne zaštine.

Predviđena je kazna zatvora do tri godine ako je krivično djelo dovođenje u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom počinjeno iz nehata, a ako je počinjeno s namjerom kazna od jedne do osam godina zatvora.