latinica  ћирилица
29/03/2022 |  14:26 | Autor: klix.ba

Mostar: Gradsko vijeće zabranilo rad nedjeljom

Gradsko vijeće Grada Mostara nakon duže rasprave je većinom glasova vijećnika donijelo odluku da se u najvećem gradu u Hercegovini rad nedjeljom zabrani, a za kršenje odluke kazne su određene do tri hiljade KM.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Odlukom koja je donesena za 26 glasova za, dva protiv i četiri suzdržana glasa uz usvojen jedan amandman je konstatovano da je rad pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nedjeljom, praznicima i neradnim danima nije dozvoljen na području Grada Mostara.

Prema odluci gradskih vijećnika trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima.

Ni trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a njihovo radno vrijeme biće od 7 do 21 čas, a nedjeljom neće raditi ni trafike.

Nedjeljom, praznicima i neradnim danima omogućiće se trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda od 7 do 12 sati, cvjećarama, takođe od 7 do 12 dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira dozvoljen rad nedjeljom i praznicima od 8 do 24 sata te tradicionalnim, starim zanatima na području Grada Mostara od 8 do 24 sata.