latinica  ћирилица
29/03/2022 |  21:04 | Autor: SRNA

Linta: Promocija lažnih mitova

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole u Tuzlanskom kantonu u kojem piše da su Srbi agresori predstavlja jedan od brojnih dokaza širenja mržnje prema Srbiji i srpskom narodu na području Federacije BiH, kao i da bošnjački političari promovišu lažne mitove.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je podsjetio i da od 2018. godine učenici osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo na časovima istorije uče lekcije o nepostojećoj agresiji Srba na BiH od 1992. do 1995. godine, opsadi Sarajeva i "genocidu" u Srebrenici, što je regulisano skandaloznim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju iz 2017. godine.

On je naglasio da bošnjački političari i intelektualci promovišu lažne mitove o "srpskoj agresiji, opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici", saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Brutalna je laž da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH, a da su Bošnjaci vodili odbrambeni rat i bili žrtve takozvane velikosrpske agresije - rekao je Linta.

On je naglasio da se postavlja pitanje kako je moguće da su Srbi, čiji su preci živjeli dugi niz vijekova na području BiH, mogli da izvrše agresiju sami na sebe.

Prema njegovim riječima, bezočna je laž da je Sarajevo bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske.

- Brojne činjenice jasno pokazuju da se radilo o blokadi i da je Sarajevo bilo podijeljen grad, što je utvrdila i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu. Istina je da su Srbi u Sarajevu doživjeli masovne zločine i etničko čišćenje, o čemu se ne govori u priručnicima za bošnjačke učenike - rekao je Linta.

Linta je poručio da je i potpuna laž da se u Srebrenici desio genocid nad Muslimanima.

- To je zaključila i Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Istina je da se na području Srebrenice desio zločin nad Srbima i Muslimanima - naglasio je Linta.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su "Srbi agresori na BiH".

Ibrahimović je, inače, bio pripadnik takozvane Armije BiH od 1992. do 1995. godine, a inicijativu za kreiranje ovog udžbenika je 2017. godine pokrenuo poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević.