latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:47 | Autor: SRNA

Lavrov: Moskva se zalaže za razgovore, izjava Borelja mijenja pravila igre

Moskva se zalaže za razgovore sa Kijevom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Sergej Lavrov (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

- Predsjednik Rusije Vladimir Putin je više puta naglašavao da mi preferiramo razgovore - rekao je on u intervjuu za televizijski kanal "Rusija-24".

On je rekao da ne vidi razloge da se pregovori ne nastave, iako ukrajinska strana ima tendenciju da izbjegava, a ponekad pravi potpuni zaokret i odbija ono što je sama predložila nekoliko dana ranije.

- Ali mi smo uporni i strpljivi - rekao je Lavrov.

Komentarišući izjavu šefa evropske spoljne politike Žozepa Borelja o tome da vojno rješenje u Ukrajini nema alternativu on je rekao da to značajno mijenja pravila igre.

- Kada šef diplomatije pojedine zemlje ili neke organizacije – u ovom konkretnom slučaju Žozep Borelj predstavlja diplomatiju Evropske unije – otvoreno kaže da se određeni sukob može riješiti isključivo vojnim putem, to znači ili da je počinio lapsus ili je pogriješio i rekao nešto što ga niko nije ovlastio da kaže. U svakom slučaju, ova izjava je nešto neuobičajeno, naravno - rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da sama činjenica da je Borelj ovo rekao zapravo značajno mijenja pravila igre. "Evropska unija nikada ranije nije djelovala kao vojna organizacija“, rekao je Lavrov i dodao da će Ministarstvo spoljnih poslova analizirati ove izjave u roku od dva dana i dati zvaničan komentar, prenosi TASS.

Lavrov je podsjetio da EU trenutno razmatra svoju prvu strategiju odbrane pod nazivom "Strateški kompas", koja predviđa značajno povećanje vojnih izdataka i stvaranje kolektivne vojne strukture.

On je rekao da je Njemačka prvi put u poslijeratnoj istoriji obezbjedila dodatnih 100 milijardi evra za izgradnju vojnih kapaciteta, što takođe najavljuje kvalitativnu promjenu.