latinica  ћирилица
10/05/2022 |  16:17 | Autor: SRNA

Majkić: Političko Sarajevo ne želi da se čuje istina o stanju u BiH

Čim je političko Sarajevo čulo da bi se predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija sutra mogao obratiti Savjetu bezbjednosti UN, u Sarajevu je nastao lom i na sve načine su nastojali da to spriječe i osujete napore da se istina o stanju u BiH ne čuje direktno od predstavnika Republike Srpske, izjavila je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Majkićeva je u izjavi Srni ukazala da je prilikom odlučivanja ko može govoriti pred Savjetom bezbjednosti UN ključna pozicija koju to lice obavlja.

- Tako znamo da Tegeltija kao predsjedavajući Savjeta ministara ima veću poziciju od ministra inostranih poslova Bisere Turković, odnosno, od ambasadora. U ovom slučaju je trebalo da brzo nađu osobu koja bi mogla po hijerarhiji da bude iznad Tegeltije, dakle višerangirana, a to su samo članovi Predsjedništva BiH - rekla je Majkićeva.

Majkićeva je napomenula da je, nakon toga, SDA odlučila da se na brzinu pripremi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović kao najviše rangirani uprkos činjenici da za to nema saglasnost ostalih članova Predsjedništva BiH.

- Međutim, to njima i tako ništa ne znači. Oni su na Ustav BiH odavno zaboravili i ne otvaraju ga - kaže ona.

Majkićeva ističe da pošto nema odluke Predsjedništva BiH nije trebao ići nijedan član Predsjedništva BiH.

- Ali pošto oni to ne poštuju, ide DŽaferović - dodala je Majkićeva.

Ona je pojasnila da su u SDA računali da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne bi mogao da ode zbog američkih sankcija, te da bi praktično da nije otišao on, išao član Predsjedništva Željko Komšić.

Majkićeva je ukazala da su okolnosti koje idu na ruku u Savjetu bezbjednosti iste kao i prošli put.

- Znamo da Rusija i Kina ne priznaju Kristijana Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iako Šmit vjeruje da će mu biti omogućeno obraćanje, svjedoci smo da je prošle, 2021. godine, prvi put od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i formiranja OHR jedan visoki predstavnik se nije mogao obratiti Savjetu bezbjednosti i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj - navela je ona.

Majkićeva smatra da bi se slična situacija mogla ponoviti i ovom prilikom.

- Znamo kako će ponovo reagovati Rusija i Kina i znamo da je taj izvještaj o kojem će se raspravljati pred Savjetom bezbjednosti već dobio neku formu u smislu umirivanja onog što su očekivali da će sa sobom nositi - dodala je ona.

Majkićeva očekuje da u situaciji kada je u Savjetu bezbjednosti UN važno da se produži mandat EUFOR-a znači da treba smiriti situaciju, a ne predstavljati je onakvom kako to čini neizabrani visoki predstavnik.