latinica  ћирилица
11/05/2022 |  22:24 ⇒ 22:25 | Autor: SRNA

Plenković: BiH može dobro funkcionisati samo ako su svi zadovoljni

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je uvjeren da će međunarodna zajednica, a i drugi politički akteri u BiH shvatiti da ta zemlja može dobro funkcionisati po modelu 1-2-3, samo ako su svi zadovoljni.
Andrej Plenković - Foto: TANЈUG
Andrej PlenkovićFoto: TANЈUG

On je novinarima u Duborniku rekao da se HDZ-a Hrvatske i HDZ-a i HNS-a BiH sve ove godine čvrsto zalažu za promjene Izbornog zakona, naglasivši da od 2006. godine upozoravaju na nedopustivu praksu da Bošnjaci svojim glasovima, zbog nepravednih zakonskih rješenja, biraju Hrvatima njihovog člana Predsjedništva.

- Ako i ti finalni pokušaji koji dolaze sa najvišeg nivo EU završe tako da Bošnjaci kažu: "Mi ne želimo dogovor", onda je teret odgovornosti za nepravedne i nepoštene izbore u oktobru po postojećim okolnostima na njima, a ne na Hrvatima - ocijenio je Plenković.

Plenković je istakao da nije normalno da godinama Željko Komšić koji se vodi kao hrvatski član Predsjeništva BiH ne dolazi u posjetu hrvatskim institucijama, niti da iko od zvaničnika Hrvatske ide u Sarajevo.

- Zato ćemo raditi po svom - kaže on.

O tome da ga je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nazvao izdajnikom, Plenković je uzvratio da se šef hrvatske države "ponaša tako već dvije godine", prenose hrvatski mediji.

- Vidim da su mnogi požalili što su glasali za njega. Spustio je političku komunikaciju u Hrvatskoj na nivo prostačenja, ulice, vrijeđanja i divljaštva. Mi mu u tome nećemo biti partneri - kaže Plenković.