latinica  ћирилица
12/05/2022 |  11:06 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Neće biti zaboravljeni oni koju su stvarali Srpsku; Održana centralna svečanost (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska neće zaboraviti one koji su stvarili Srpsku i odbranili vijekovna ognjišta srpskog naroda, poručeno je danas na obilježavanju 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.
Centralna svečanost obilježavanja 30 godina od formiranja VRS - Foto: RTRS
Centralna svečanost obilježavanja 30 godina od formiranja VRSFoto: RTRS

Istaknuto je da se Republika Srpska zalaže za mir i stabilnost u BiH.

Obraćanjem zvaničnika, u banjalučkoj kasarni "Kozara" okončana je centralna svečanost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod i da je zato narodna i odbrambena.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović naglasio je da je Vojska Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu zaštitila srpski narod i očuvala Srpsku.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić istakao je da ne smije biti zaboravljeno više od 23.000 poginulih boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske i da se zato mora njegovati sjećanje na Vojsku Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, delegacija Narodne skupštine, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Centralnoj svečanosti prisustvovali su i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, međunarodnih vojnih organizacija, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

U Centralnoj spomen-sobi služen je parastos za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Foto: RTRS

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su pored zvaničnika Srpske, ministri u Vladi Srpske i delegacija Narodne skupštine.

Foto: RTRS

Pomenu su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, prestavnici Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

Nakon pomena položeni su vijenci vijenci za više od 23.000 boraca.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.