latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:45 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Krajšumović: Vojska Republike Srpske zaštitila srpski narod i očuvala Srpsku"

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović naglasio je da je Vojska Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu zaštitila srpski narod i očuvala Srpsku.
Milorad Krajšumović - Foto: RTRS
Milorad KrajšumovićFoto: RTRS

- Vojska Republike Srpske nastala je iz naroda, a časno se borilo više od 200.000 njenih pripadnika - naveo je Krajšumović, na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni Kozara povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da ne smiju biti zaboravljeni oni koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

- Republiku Srpsku zaslužuje ovaj narod, a stvorila je slavna vojska. U teškim i sudbonosnim trenucima Vojska Republike Srpske izvojevala je slobodu i odbranila ognjišta - istakao je Krajšumović.

On je napomenuo da je sloboda skupo plaćena i da zato mir mora biti sačuvan.

Krajšumović ja napomenuo da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga doprinosi očuvanju mira, ali i pomaže narodu u kriznim situacijama.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić istakao je danas u Banjaluci da ne smije biti zaboravljeno više od 23.000 poginulih boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske i da se zato mora njegovati sjećanje na Vojsku Republike Srpske.

- Sudbonosna je odluka bila o stvaranju Republike Srpske, ali i Vojske Republike Srpske. Njeni pripadnici svakodnevno su hrabro ulazili u odlučne bitke i časno djelovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - rekao je Okolić.

On je ocijenio da je stvaranje Republike Srpske i Vojske Republike Srpske bilo nužno u procesu raspada bivše Јugoslavije.

- Vojska Republike Srpske uspjela je da odbrani narod, vjekovna ognjišta i sačuva Srpsku. Sada u miru moramo njegovati naše tekovine, ali i biti posvećeni stabilnosti na ovim prostorima - naglasio je Okolić.

On je rekao da stabilnosti u BiH doprinosi i Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH.