latinica  ћирилица
12/05/2022 |  20:10 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Na spomen-kosturnicu u Glini danas postavljen krst

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov izjavio je Srni da je na njegovu inicijativu Vijeće srpske nacionalne manjine danas postavilo krst na spomen-kosturnicu u Glini koja je podignuta 1951. godine i da je sredstva za kompletnu rekonstrukciju kosturnice, uključujući i krst, prošle godine obezbijedila Vlada Republike Srpske.
Spomen kosturnica u Glini - Foto: SRNA
Spomen kosturnica u GliniFoto: SRNA

Arlov je dodao da je krst postavljen na njegovu inicijativu kao potomka zvjerski ubijenih žrtava 1941. godine i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline.

- Za vrijeme komunističke vlasti pravoslavni krst nikada nije bio na kosturnici. Ovi mučenici su zvjerski ubijeni prije 81 godinu, mada su svi bili kršteni. Svi su bili pismeni i u crkvi su naučili pisati. Prvi put u miru njihove kosti leže pod krstom. Amin, Bože - rekao je Arlov.

On će, kao potomak srpskih žrtava koje su ustaše zvjerski poklale 1941. godine, sutra prisustvovati parastosu u spomen-kosturnici na pravoslavnom groblju u Glini i položiti vijenac u znak sjećanja na više od 2.000 uglavnom Srba sa Korduna i Banije koji su zvjerski ubijeni u maju i avgustu 1941.

Arlov je zahvalio Vladi Republike Srpske za sredstva kojima je obnovljena spomen-kosturnica u Glini.

- Ona će služiti u narednim decenijama svim generacijama da se ovaj stravični zločin nikad ne zaboravi, gdje se mogu svi potomci i Srbi pokloniti ovim mučenicima i nevinim srpskim žrtvama koje su ustaše uz podršku Trećeg rajha ubile samo zato što su Srbi", naveo je Arlov.

Spomen-kosturnica u Glini podignuta je 1951. godine i u nju su preneseni posmrtni ostaci iz jama u koje su pobacani zvjerski ubijeni Srbi u velikom zločinačkom pokolju.