latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:28 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Otvoren novi rekonstruisani prostor Muzeja savremene umjetnosti (FOTO)

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske svečano je otvoren novi rekonstruisani prostor u kojem će biti smještena prva javna specijalizovana biblioteka za umjetnost u Srpskoj.
Otvaranje rekonstruisanog Muzeja savremene umjetnosti -
Otvaranje rekonstruisanog Muzeja savremene umjetnosti

Novi prostor otvorila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Sredstva za ove namjene, najvećim dijelom, obezbijedila je Vlada Srpske u iznosu od 486.000 KM.

Rekonstruisani prostor zgrade Muzeja savremene umjetnosti podrazumijevao je adaptaciju krova centralnog dijela zgrade, sanaciju i adaptaciju potkrovnih prostorija namijenjenih za biblioteku, čitaonicu i budući istraživački centar za proučavanje savremene umjetnosti.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Muzej savremene umjetnosti je institucija koja već 50 godina prikuplja svoju biblioteku, u kojoj ima 6.000 naslova. Mi smo takođe velika arhiva koja baštini građu umjetnicima sa prostora Republike Srpske, zajedno sa puštenjem u funkciju te biblioteke i arhiva mi ćemo zapravo da oformimo novi istraživački centar - rekla je Sarita Vujković direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Osim Vlade, sredstva za rekonstruciju uložila je i američka ambasada , te UNESKO posredstvom čijeg projekta su dobili lift, zahvaljujući kome je ovaj prostor dostupan i za osobe sa poteškoćama. Vlada je ova sredstva izdvojila 2018. godine, kada su realizovani i brojni drugi projekti iz oblasti kulture.

Foto: RTRS

- Kada sam bila na čelu Vlade Srpske izdvojili smo značajna sredstva za institucije kulture, a dio je došao ovdje u Muzej. Mi smo dobili od nečeg što je neupotrebljiv prostor, funkcionalan prostor koji može biti izložbeni prostor, edukativni, biblioteki resursni centar. To je nešto što pruža ogromne mogućnosti, umjetnicima i građanima - poručila je Cvijanović.

Reprezentativna ustanova, kao što je Muzej savremene, sigurno doprinosi boljoj kulturnoj sceni Srpske, a Ministarstvo nastavlja ulaganja ne samo u materijalnom smislu kroz objekte, već i u programskom smislu, istakla je ministrka prosvjete i kulture Srpske.

Foto: RTRS

- Naši umjetnici, publika, moći da koriste sve proizvode Muzeju savremene umjestnosti Republike Srpske. Nećemo se postidjeti nijednog muzeja u regionu jer ovakava reprezentativna ustanova sa svojim stručnjacima doprinosi boljoj kulturnoj sceni Srpske - istakla je Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Idejno rješenje rekonstrukcije zgrade Muzeja realizovano je u saradnji sa timom Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, dok idejno rješenje enterijera potpisuje arhitektonski tim iz Beograda, a izvođač radova je beogradska firma "Koto".

Foto: RTRS

Idejno rješenje rekonstrukcije zgrade Muzeja realizovano je u saradnji sa timom Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, dok idejno rješenje enterijera potpisuje arhitektonski tim iz Beograda, a izvođač radova je beogradska firma "Koto".

Vrata Muzeja za širu javnost biće otvorena sutra na dan proslave Noći muzeja.