latinica  ћирилица
15/05/2022 |  13:38 ⇒ 16/05/2022 | 07:06 | Autor: RTRS

Tuzlanska kolona - Zločin nad vojnicima ne smije da se zaboravi (FOTO/VIDEO)

U Bijeljini i Tuzli danas je obilježeno 30 godina od mučkog napada muslimanskih snaga na kolonu ЈNA u Tuzli kada su ubijena 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali su zlostavljani i mučeni.
30 godina Tuzlanske kolone, sjećanje - Foto: RTRS
30 godina Tuzlanske kolone, sjećanjeFoto: RTRS

Na gradskom groblju u Pučilima kod Bijeljine danas je služen je parastos kod spomen-kosturnice za stradale vojnike ЈNA u "Tuzlanskoj koloni", a potom su položeni vijenci i cvijeće i poslata je jasna poruka - to je bio zločin nad vojnicima koji nisu mogli da se brane i to nikada ne smije da se zaboravi.

Foto: RTRS

Prethodno su učesnici posjetili mjesto stradanja vojnika na Brčanskoj Malti u Tuzli, odakle su se vratili na groblje u Pučile.

 

Okupljenima se na groblju u Pučilama obratio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović koji je podsjetio da su Srbi stradalnički narod.

Milunović je istakao značaj jedinstva među Srbima zahvaljujući kojem danas imaju Republiku Srpsku koju treba da čuvaju, jer je ona garancija slobodnog života za srpski naroda.

- Pozivam u ovim teškim vremenima da to jedinstvo bude što veće kako nas ne bi zadesila tragična sudbina iz naše prošlosti - istakao je Milunović.

On je zahvalio svima koji su danas došli na obilježavanje 30 godina od stradanja vojnika ЈNA u Tuzli i istakao da se na taj način čuva od zaborava jedan tako strašan zločin.

Pored Milunovića, među prisutinima su bili porodice poginulih, preživjeli iz kolone, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Tu su bili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, poslanik u Predstavičkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić, te Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale su kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala da napusti tuzlansku kasarnu prilikom čega su ubijena 54 pripadnika ЈNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika ЈNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.