latinica  ћирилица
16/05/2022 |  14:54 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Na inflaciju Vlada odgovora povećanjem plata i penzija; Šta je radio SDS?

Vlada Republike Srpske preduzima brojne konkretne aktivnosti kako bi zaštitila standard građana od uticaja inflacije, koju niti je izazvala niti može da zaustavi, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Povodom optužbi zamjenika predsjednika SDS-a Milana Radovića da se "vlast ne snalazi u situaciji dok inflacija divlja", iz Vlade su poručili da, za razliku od SDS-a koje narod pamti po platama i penzijama koje kasne ili se ne isplaćuju, aktuelna Vlada Republike Srpske povećala je penzije, plate, boračka i socijalna davanja, a sve sa ciljem da se zaštiti standard građana.

- Možda to Milan Radović iz svoje perspektive ne primjećuje, ali od početka godine do danas penzije su povećane za 14 odsto, plate javnom sektoru za 10 odsto, socijalna davanja, takođe, čemu treba pridodati i podsticaje za privrednike koji se odluče na povećanje plata svojim radnicima - naglasili su iz Vlade Republike Srpske.

Naveli su i da vrijedi napomenuti da je Vlada Srpske jedina u regionu koja je izišla sa ovolikim povećanjem, a uvjereni su da su to više nego konkretni pokazatelji da se i te kako vodi računa o zaštiti standarda građana.

- Pored toga, samo iz Kompenzacionog fonda je u prva četiri mjeseca, kao indirektna pomoć građanima, izdvojeno više od 56 miliona KM, uključujući 24 miliona KM pomoći za poljoprivredu /izdvojeno dodatnih 14 miliona KM/, kao i još 14 miliona za zapošljavanje što je ukupno 28 miliona KM za ovu oblast, jednokratne pomoć borcima, javnim kuhinjama... - naglasili su iz Vlade.

Takođe, u ovoj godini za javne investicije koje se već realizuju planirano je više od 150 miliona KM, navode iz Vlade Srpske, što je jedan od najefikasnijih mehanizama za ublažavanje posljedica inflacije.

- Otvoreni smo za svaku konstruktivnu kritiku, ali ovakvi, maliciozni i populistički komentari samo nam dodatno učvršćuju naše nastojanje da pomognemo građanima da se lakše izbore sa posljedicama globalne situacije koju niko nije mogao da predvidi niti da kontroliše njen tok.

Vlada je otvorena za svaki dobar prijedlog o tome kako se efikasno izboriti sa inflacijom, ali to podrazumijeva smislen i argumentovan plan, a ne populizam bez plana i programa - navode u Vladi Republike Srpske.