latinica  ћирилица
16/05/2022 |  18:00 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Prijedor proslavio Dan grada; Dodik počasni građanin (FOTO/VIDEO)

Prijedor je proslavio Dan grada, kao sjećanje na prvo oslobođenje u Drugom svjetskom ratu 1942. godine.
Svečana akademija povodom Dana Prijedora - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom Dana PrijedoraFoto: RTRS

Nakon brojnih manifestacija upriličnih tim povodom prethodnih dana, danas je održana i svečana akademija uz goste iz Srpske, Srbije, Rusije, Slovenije i Italije.

Foto: SRNA

Među prisutnima je bio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je proglašen za počasnog građanina zbog značajnog doprinosa u razvoju grada.

- Zahvalan sam rukovodstvu, gradonalečniku i njegovom timu i gradskom Parlamentu na dodijeljenom priznanju. Smatram da je to zaista obaveza, godi mi i želim da kažem da ću sa istim entuzijazmom raditi, zajedno sa gradonačelnikom i njegovim timom, da u gradu učinimo sve šo je potrebno da bude bolje, ljepše i sigurnije mjesto za život - istakao je Dodik.

Foto: RTRS

Nagradu Skupštine grada dobili su Vodovod Prijedor i Gimnazija "Sveti Sava".

Plaketa grada posthumno je dodijeljena Radenku Bašiću, načelniku sektora krim policije u Policijskoj upravi Prijedor koji je u ovom gradu ubijen 21. marta.

Prijedor je dočekao proslavu Dana grada sa brojnim kapitalnim projektima koje sprovodi uz pomoć institucija Srpske. U toku je asfaltiranje prioritetnih ulica za koji je Vlada Srpske izdvojila 3,2 miliona KM.

Započet je projekt izgradnje dječijeg vrtića na Pećanima, za koji je Kabinet predsjednice Srspke obezbijedio 1,5 miliona KM. Najavljena je izgradnja nove bolnice, u što bi trebalo da bude uloženo više od 100 miliona maraka.

U toku je projekt izgradnje auto-puta Prijedor-Banjaluka, a za rješavanje problema poplava obezbijeđeno je 10 miliona KM.

Najavljeno je da bi Prijedor uskoro trebalo da dobije 10 miliona KM dividnede Rudnika željezne rude Ljubija.