latinica  ћирилица
16/05/2022 |  20:52 | Autor: SRNA

Višković: Bošnjački političari očekuju unitarnu BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da pojedini predstavnici bošnjačkog naroda žele da sukob u Ukrajini poistovjete sa određenim dešavanjima i problemima u BiH, te da su njihova očekivanja da bi mogli da iskoriste ukrajinsku krizu i završe ono što su započeli devedesetih godina da bi dobili unitarnu BiH.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao da Republika Srpska ne želi nikome u BiH ništa loše i da je za nju BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda.

- Želimo da živimo i radimo u okviru Dejtonskog sporazuma i naša je poruka da smo za mir, stabilnost, razvoj i prosperitet. Rat i izazivanje nestabilnosti nikome ne ide u prilog - poručio je Višković za Televiziju srpske dijaspore.

On je naglasio da bezbjednosna i svaka druga situacija u BiH, bar što se tiče Srpske, nije ugrožena i da nema nijednog razloga da bilo ko strahuje od bilo kakvog sukoba u BiH.

Višković je dodao da ne postoje direktni pritisci na Srpsku, ali postoje određeni pritisci na BiH kada je riječ o zauzimanju stava o sukobu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

On je ponovio da je jedino ispravan stav Srpske, a to je da BiH ostane neutralna kada je riječ o ovom sukobu i da vodi računa o svojim interesima, dok su razmišljanja u Federaciji BiH drugačija.

Premijer Srpske je naglasio da su rat i razaranje nešto što nikome ne treba i da treba učiniti sve da i sukob u Ukrajini što prije stane, naglasivši da se posljedice osjećaju i na našim prostorima.

On je naveo da su cijene energenata "izgubile kontrolu" na svjetskim berzama, ali da Srpska ima sreću kada je riječ o električnoj energiji koju proizvodi i više nego što je potrebno za domaće potrebe i izvozi.

Višković je rekao da zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Srpske sa "Gaspromom", ali i oslonjenosti na Srbiju, nije bilo rasta cijene gasa.

- Naša cijena gasa bila je vezana za naftu i taj mali ili beznačajan rast u odnosu na svjetske berze bio je isključivo vezan za rast cijene nafte. Svjedoci ste da je cijena gasa u jednom momentu na svjetskim berzama išla na 3.000 dolara na 1.000 kubika. Mi smo u ovom momentu u Republici Srpskoj ispod 400 dolara i nismo tu cijenu prelazili - naveo je Višković.

Govoreći o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku, Višković je istakao da je to proces koji nije moguće završiti za mjesec dana ili pola godine, već ostaje kao obaveza i onima koji će u nekom narednom periodu predstavljati institucije Srpske.

- Ne tražimo ništa što je van Dejtonskog sporazuma, ali morate biti svjesni činjenice da je značajan dio nadležnosti Srpske otet odlukama visokih predstavnika i nametanjem. U donošenju nekih tih odluka učestvovali su i predstavnici iz Srpske - rekao je Višković.

On je dodao da je vrijeme pokazalo da neke od institucija, formirane u tim procesima, nikada nisu zaživjele, poput Komisije za koncesije BiH koja do danas nije donijela nijednu odluku, a uredno imaju primanja.

"Kada postavite pitanje da li nam je potrebna takva institucija odmah vas proglase separatistima i rušiteljima BiH. To je normalnom razumu neobjašnjivo", ocijenio je Višković.

On je dodao da budžet BiH nije u stanju da finansira ni trenutni kapacitet Oružanih snaga BiH, koje nemaju sredstava za elementarne stvari.

"Nije poruka iz Republike Srpske samo da ukinemo Oružane snage BiH. Hajde da smanjimo broj pripadnika Oružanih snaga na neki broj koji je potreban BiH, hajde da donesemo odluku da je BiH demilitarizovana, odluku da te Oružane snage budu u poziciji i ljudski i stručno i tehnički sposobne da mogu reagovati u ekstremnim situacijama kao što su poplave, požari...", zaključio je Višković.