latinica  ћирилица
18/05/2022 |  09:09 ⇒ 12:16 | Autor: RTRS

Alumina utrostručila dobit u prošloj godini (VIDEO)

Najveća zvornička kompanija Alumina nastavila je pozitivan trend poslovanja.
Alumina - Foto: RTRS
AluminaFoto: RTRS

Prošla godina bila je jedna od najprofitabilnijih za zvorničku kompaniju i ujedno najbolja od pokretanja stečaja u fabrici glinice Birač.

Kompanija je ostvarila dobit od 17,6 miliona maraka, pokazuje finansijski izvještaj ovog preduzeća.

Alumina je lani u odnosu na 2020. godinu imala skoro tri i po puta veću dobit i znatno veće prihode. Ukupni prihodi kompanije iznosili su 287,8 miliona maraka, uz ostvarenu dobit od 17,6 miliona.

Godinu ranije prihodi Alumine iznosili su 213,7 miliona, a dobit 5,1 milion maraka.

2021. godina je bila godina gdje su se parametri u poslovanju vratili u odnosu na 2018. i 2019., prihodi od prodaje su na nivou te dvije godine, kaže direktor Sektora za ekonomiku i finansije u Alumini Vladimir Krstić.

- Sami tokovi i prodaje i naplate i uopšte poslovanja su bili takvi da je dobit koja je ostvarena najveća od momenta otvaranja stečaja 2013. godine. Iskoristili smo situaciju gde su sirovine bile, sa aspekta 2022. i okolnosti u kojima sad poslujemo izuzetno povoljne i mogućnost njihove nabavke u adekvatnom vremenskom roku je bila izvesna - ističe Krstić.

Iz kompanije poručuju da su plaćeni svi porezi i doprinosi, a da je istovremeno i povećana prosječna plata. Vodilo se računa i o investicijama.

- Osnovno obeležje poslovanja u 2021. godini jeste smanjivanje obaveza prema bankama po osnovu kredita, kamata. Preduzeće više nema ni jednu obavezu koja je dospela, a nije plaćena. Ne postoje u našim bilansima zakonske zatezne kamate. Što se tiče obaveza prema dobavljačima, nemamo dospele obaveze na dan preseka – kaže Krstić.

Aktiva Alumine nadmašuje ukupnu pasivu Alumine, poručuje Krstić.

- Rezultat je važan u smislu adekvatnog balansiranja samih prihoda i rashoda koji se generišu u našem poslovanju i veoma kompleksnim procesima, sad i dodatno kompleksnim okolnostima vezano za događaje u Ukrajini, koji su takvi da mi ne možemo da predvidimo ni srednjoročno, a kamo li dugoročno kretanje cena sirovina. Tu primarno mislim na kretanje cena gasa i lužine, kao dve ulazne komponente.Ovaj rezultat koji je ostvaren jeste dodatna sigurnost i za proizvodni proces i za sve poverioce koje Alumina ima, počevši od banaka, dobavljača, zaposlenih i na kraju svih priznatih potraživanja u Biraču u stečaju – ističe Krstić.

Alumina je ove godine zaposlila 30 novih radnika, a prema najavama menadžmenta kompanije, do kraja godine, u skladu sa prioritetima i potrebama, biće zaposleno još oko 100 radnika.