latinica  ћирилица
20/05/2022 |  19:13 ⇒ 21:35 | Autor: RTRS

Dodik predložio selekciju 14 prioriteta (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila kandidatski status.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- To bi značilo novu nadu. Evropska komisija je bila preoštra prema BiH - rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarla Mišela.

On je dodao da ukupna globalna situacija daje malo šanse za neka rješenja, te naveo kako su neke zemlje alplicirale za članstvo.

Dodik je istakao da je i Misija Altea bila korisna i treba da ostane u formatu koji danas jeste.

- Saglasni smo da je potrebno očuvati mir i stabilnost i to nema nikakvu alternativu, pokušati obezbijediti lance snabijevanja  rekao je Dodik.

Dodik je rekao da očekuje da sukob u Ukrajini bude što prije završen, kao i da BiH ostane neutralna.

Mišel je istakao da je vrijeme za novi zamah u napretku evropskih integracija, te najavio da u junu imaju sastanak članica sa liderima zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak sa Mišelom (Foto: RTRS)

- Moramo naći način da ubrazmo proces evropskih integracija i da ubrzamo reforme - rekao je Mišel i dodao da će to donijeti nove benefite.

Zapadni Balkan, BiH, je jedan od najviših prioriteta za EU, rekao je Mišel i dodao da vjeruje u budućnost BiH kao suverene zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović je rekao da je Mišel prvi put u BiH, te istakao da se današnji sastanak odvijao u smjeru potrebe da se sve države zapadnog Balkana što prije integrišu u EU.

- Na današnjem sastanku je jasno rečeno da BiH i sve države na zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu - rekao je DŽaferović.